Plezier Op School

ASSEN

Vaart Welzijn organiseert woensdag 29 en donderdag 30 augustus de zomercursus Plezier Op School voor jongeren uit groep 8 welke naar de brugklas gaan.

Dit is een tweedaagse zomercursus voor jongeren die op de basisschool gepest werden of andere problemen hebben in de omgang met leeftijdsgenoten. Samen met collega Nina Schoonbeek verzorgt Ina Terpstra de lessen. ‘We doen dit voor het derde jaar. De afgelopen twee jaar hebben we het met plezier gedaan, er gebeurt veel in die periode van twee dagen maar daarna ook. De kinderen gaan ineens naar de middelbare school, een periode wordt afgesloten en iets nieuws begonnen. We zijn onder meer hiermee begonnen omdat het past in het idee van Vaart Welzijn, het aansluit bij ons aanbod en we ook vernemen dat de behoefte er is.’

Behoefte

‘Een kind moet echt iets aan de training hebben en de behoefte hebben om toch twee dagen een beetje met school bezig te zijn. De intakes zijn geweest en je kunt gelijk aan de kinderen zien dat ze er zin in hebben. Ze geven zelf aan wat ze moeilijk vinden zoals een gesprek beginnen, of als er een grote groep staat hoe stap ik daar op of? Hoe bouw je een netwerk op, hoe gaat dat? Daar gaan we dan mee oefenen. Bijvoorbeeld hoe ga je een gesprek aan, wat is je houding, wat zijn de gedachten die je er bij hebt.’

‘Als je je bewust bent van je houding en je gedachtes kan je deze veranderen en dus ook de uitkomst. Wij leren hoe je dat kunt doen. Door te leren met die situaties om te gaan ga je er ook op een heel andere manier in. We oefenen veel gespreks- en houdingstechnieken. Dat gaan ze ook met elkaar doen. Daarnaast doen we rollenspellen. Daar aan te pakken wat ze zelf willen leren kunnen de kinderen na die tijd zeggen daar ben ik in gegroeid en dat heb ik ervan geleerd. Verder heeft de cursus ook te maken met zelfvertrouwen en ontwikkeling. We doen veel met zelfreflectie en werken veel met voorbeelden die de kinderen zelf aandragen. Wij kunnen heel goed de theorie daarop aanpassen.’

Aanvulling

Zelf heeft Ina de al bestaande Plezier op School training gevolgd. ‘Dit omdat we het mooi vonden passen in ons aanbod van Vaart Welzijn. We hadden al een training voor de groepen 5/6 en 7/8 die wat meer is gericht op sociale vaardigheden. Hier komt als aanvulling bij dat de kinderen een nieuwe start maken, we koppelen het aan de school. De scholen zijn op de hoogte van ons aanbod.

De trainingen beginnen beide dagen om 09.30 uur en eindigen rond 15.00 uur. ‘We hebben inmiddels acht aanmeldingen. Wanneer er meer aanmeldingen komen zullen wij kijken hoe wij deze kinderen tegemoet kunnen komen.’

Deelname

De deelname aan deze zomercursus is gratis en wordt gegeven in het Paviljoen aan de Baggelhuizerplas. De cursus wordt nog gevolgd door een evaluatie in oktober. Voor aanmelding of informatie mail met i.terpstra@vaartwelzijn.nl of n.schoonbeek@vaartwelzijn.nl.