Herinneringen in beeld

Het Drents Archief maakt mensen bewust van hun eigen sporen in het verleden. Deze fotorubriek is daar een voorbeeld van. Onderwerp deze week: t Wapen van Drenthe.

De laatste maanden is ‘t Wapen van Drenthe volop in het nieuws. De vorderingen van de verbouw kunnen we volgen op de social media. Het eind van de zorgvuldige verbouwing en restauratie met behoud van historische elementen is in zicht. Helaas is het niet gelukt om open te zijn voor de TT, maar verderop in de zomer zal deze historische plek weer een mooie ontmoetingsplaats worden.

In het Drents Archief hebben we de oudste foto van het logement in het depot. De foto is gemaakt rond 1867 door fotograaf Wilhelmus van Uije, hij was de eerste fotograaf die zich in Assen vestigde. Mooi om te zien dat zo’n markant pand in Assen nog steeds, voor het oog, intact is gebleven. Door de jaren heen heeft het gebouw verschillende bestemmingen gehad. Tot 1972 was het een hotel, daarna heeft het huisvesting geboden aan psychiatrische patiënten, daklozen en asielzoekers. Nadien heeft het pand een aantal jaren leeg gestaan en is sterk verpauperd. In het najaar van 2017 is gestart met de verbouwing.

De verwachting is dat medio juli het grand café de deuren weer kan openen. Net als veel andere archiefinstellingen is ook het Drents Archief genoodzaakt vele duizenden historische ansichtkaarten en foto’s offline te halen. Van deze beelden, van verschillende collecties, is niet bekend wie de maker is. Van bovenstaande foto zijn de rechten gecontroleerd. Voordat het Drents Archief foto’s weer op de website plaatst worden ze gecontroleerd op auteursrecht en andere beperkende rechten, de komende maanden wordt hier hard aan gewerkt.