Redbad - Gastreporter

Ruim drie weken heb ik uitgekeken naar de Film Redbad. Nadat ik de epische trailer had gezien met de barbaarse Gijs Naber als Redbad en de kille Jonathan Banks als hofmeier Pepijn kon ik niet meer wachten. Mijn honger naar een stoere Nederlandse barbarenfilm die doet denken aan Game of Thrones moest worden gestild.

De Film Redbad gaat over de Friese koning Radboud (In het Fries Redbad) die het in de achtste eeuw opnam tegen de christenen. Nadat Radboud verbannen wordt uit zijn dorp omdat hij een verkeerde beslissing maakt tijdens een aanval op zijn stad, komt hij terecht bij Deense Vikingen. Als hij er ongeveer een jaar later achter komt dat zijn zus wordt uitgehuwelijkt aan zoon van de Frankische hofmeier Pepijn van Herstal besluit hij om samen met de Denen terug te keren om zijn zus te redden en de christenen uit het Friese rijk te drijven.

Redbad voldeed volkomen aan mijn verwachtingen. Gevechten met de barbaarse Friezen, vikingen en de christelijke Franken lieten me op het puntje van mijn stoel zitten. Emotionele momenten in de film, zoals de verbanning, zorgden voor flinke kippenvel. Roel Reiné heeft mij bewezen dat er echt goede films in Nederland gemaakt kunnen worden. Eerst al met Michiel de Ruyter, en dit keer metRedbad weet hij me te verbluffen met zijn films.

De casting van Redbad was fenomenaal. Gijs Naber leek geboren te zijn voor de rol als de stoere barbaar Radboud. Jonathan Banks, die we natuurlijk allemaal kennen als de ‘dirty work’ opknapper Mike Ehrmantraut uit Breaking Bad, zette een prachtige Pepijn van Herstal neer. Met zijn kille houding lijkt hij de perfecte antagonist voor deze film, en het was interessant om hem terug te zien in een compleet andere rol dan ik van hem gewend was.

De film duurde bijna drie uur, wat vrij lang is. Mijn vriend en ik hadden al niet meer verwacht dat er een pauze in zou zitten. Toen we dachten dat de film al ongeveer zou gaan eindigen, kwam er toch nog een pauze. We waren dus nog maar op de helft. We zaten hier echter niet mee omdat we van iedere seconde genoten hebben. Nadat we tijdens de pauze een drankje hadden gehaald zaten we weer op het puntje van onze stoelen, en zo hebben we de film tot het eind gevolgd.


Auteur

Tom Eggens