Op bezoek bij de bijen

ASSEN

Imkerij van der Molen bij het Duurzaamheidscentrum in Assen is 14 en 15 juli geopend voor publiek. Dat kan een kijkje komen nemen bij de bijenvolken van René van der Molen en zijn echtgenote Joan.

Van der Molen kwam via zijn werk in de ongediertebestrijding in aanraking met bijen. ‘Dan werd ik door iemand gebeld dat ze een wespennest hadden. Vaak wist ik door doorvragen al dat het dan om bijen ging. Wij haalden bijen niet weg. Ik raakte erin geïnteresseerd en dacht: Dat kan ik vast ook. Ik nam een volk mee en heb mezelf heel veel dingen geleerd. Maar het is verstandiger om een cursus te doen, als je bijen wilt gaan houden.’

Op verschillende plaatsen in Drenthe heeft Van der Molen bijenkasten staan. Waaronder een aantal bij het duurzaamheidscentrum in Assen. ‘Het is nu de drukste periode van het jaar. Maar dat weet je van tevoren.’ We lopen naar de bijenkasten die naast het duurzaamheidscentrum staan. Voor alle zekerheid nemen we een kap mee om ons gezicht te beschermen. De imker opent een van de kasten. De bijen die daar huisen zijn onrustig en vliegen meteen op. ‘Deze zijn me te onrustig’, zegt Van der Molen. ‘Dat kan door vanalles komen.’ Hij opent een ander. Dit volkt werkt rustig door. ‘Kijk, dit is lindehoning. Dat is zo lekker.’ Hij steekt zijn vinger in de honingraat en proeft. Zijn ogen beginnen te glimmen. ‘Doe ook maar. Je kunt gewoon doordrukken. De bijen repareren het straks wel weer.’ De honing smaakt goddelijk, zoet met een vleugje mint. ‘Dit is de allerlekkerste, die er is’, lacht Van der Molen.

Bezoekers kunnen zaterdag en zondag 14 en 15 juli tussen 10.00 en 16.00 uur terecht op het Duurzaamheidscentrum. Behalve een rondleiding zijn er verschillende activiteiten, waaronder zelf een kaars maken van bijenwas.


Auteur

Marielle de Vries Redacteur