Golf met de voeten

ASSEN

Het World Tour 250 toernooi voor FootGolf in Assen is zaterdag 14 juli. Vrijdag 13 juli wordt een FootGolf bedrijventoernooi gehouden.

‘Het toernooi komt eigenlijk voort uit de afgelopen twee jaar toen we de strijd om het Nationaal Kampioenschap in Assen hadden’, zegt initiatiefnemer Jaap Urban. ‘De kalender raakte al aardig vol, dus we moesten er bij zijn. Het moest ook een mooi toernooi zijn en de World Tour is het belangrijkste voor de spelers. De World Tour 250 is het twee na grootste toernooi wat een land mag organiseren en dat hebben wij gekregen. Het is een mooi evenement waar mensen uit heel Nederland en het buitenland komen spelen.’

“We moeten minimaal zestig deelnemers hebben om aan de norm van een World Tour 250 toernooi te voldoen. Ik hoop dat we rond de zeventig a tachtig uitkomen. Iedereen kan zich hiervoor aanmelden, maar ik denk wel dat er in de nabije toekomst bij de Major toernooien, dit zijn er zes in de hele wereld, een drempel gaat gelden. Overigens gaat het bij het aantal deelnemers om de spelers die finishen. We hoopten op een flink aantal buitenlandse deelnemers, maar er is in Engeland een concurrerend toernooi. Er komt in ieder geval een Argentijn, Duitser en een aantal uit België. De spelers hebben in eigen land zoveel keuze dat ze niet zo snel de grens over gaan, hooguit voor een 1000 of 500 punten toernooi.’

Voor zijn gevoel gaat de groei van de sport best hard, aldus Urban. ‘Ook doordat je zelf er middenin zit, gaat het voor je idee best wel hard. Internationaal gezien zie je de groei in professionaliteit van de sport en het aantal spelers dat er serieus mee bezig is. Dat het met de punt naar boven groeit, dat de kwaliteit omhoog gaat en in de breedte de groei wat langzamer gaat in Nederland. In Assen trainen we één keer in de maand, met name ook bedoeld als laagdrempelige inloopavond. Over het algemeen moeten we het van de wedstrijden hebben. Er staat zaterdag wel wat op het spel, naast de punten telt de eerste ronde in de ochtend ook nog als kwalificatie voor het Nederlands Kampioenschap.’

Vrijdag is het bedrijventoernooi. ‘Dat hebben we vaker gedaan, een laagdrempelig gebeuren waar iedereen (nog steeds) aan mee kan doen. Voor dit jaar kreeg ik van enkele bedrijven de vraag of er weer een ‘business event’ zou zijn. Daarom heb ik het, ook om de begroting van het evenement iets te drukken, gekoppeld aan het World Tour toernooi. Het zou mooi zijn als we acht teams hebben. Door het bedrijventoernooi krijg je ook wat extra vlees op de botten en de training op vrijdagavond hadden we al staan. Normaal speel je op een trainingsavond alleen de korte baan, 9 holes, nu de volledige los 18 holes, wat het volledige NK parcours was.’

‘Het FootGolf is een strategisch spelletje. Het is een combinatie van golf en voetbal en je ziet dat golfers over het algemeen in het begin er beter in zijn als de voetballer. Golf is namelijk een heel strategisch spelletje. Je moet nadenken en kijken waar de baan langs gaat, waar de vijvers zitten. We zijn heel erg blij met de mensen die het gaan spelen en doe ook zaterdag mee. Het is een leuke gelegenheid om kennis te maken met de sport en willen die zoveel mogelijk mensen laten beleven.’

‘De inschrijving voor de officiële toernooien sluit over het algemeen de woensdag ervoor, in dit geval 11 juli. Bij het bedrijventoernooi zijn we wat flexibeler.’

Meer informatie en aanmelden via info@footgolfnoord.nl of www.wt250assen.com.


Auteur

Cindy.Houwen