Herinneringen in beeld

Het Drents Archief maakt mensen bewust van hun eigen sporen in het verleden. Deze fotorubriek is daar een voorbeeld van. Onderwerp deze week: Stereofoto in het Asserbos.

Een bijzondere foto uit 1910. Het betreft een stereofoto van twee meisjes in het Asserbos. Het bijzondere van deze techniek is dat je met behulp van een stereokijker een driedimensionaal beeld te zien krijgt.

Het effect is dat je door twee beelden in iets verschillende gezichtshoeken te tonen, één plastisch beeld ziet. De techniek stamt al uit 1838 en rond 1950 werd het een massamedium, de fotografische industrie zorgde voor een ware stortvloed aan materiaal. De omzet van kant- en-klare stereofoto’s kende twee pieken: eerst in de jaren 1852-1870 en op nog grotere schaal in de jaren 1890-1910. Daarna kwam ook de eigen productie op gang. Tot omstreeks 1930 beleefde de amateurstereofotografie haar bloei. De stereokijker kent u nu wellicht nog wel onder de naam View Master, deze is als kinderspeelgoed ook nu nog te koop.

Stereofoto’s in het echt zien?

In het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen is nu de tentoonstelling GRONINGEN IN 3D – de stad in stereofoto’s geopend. De Groninger Archieven laten in samenwerking met het Noordelijk Scheepvaartmuseum de stad Groningen in stereofoto’s 1868-1940 zien. Kijk voor meer informatie op groningenin3d.nl.

Net als veel andere archiefinstellingen is ook het Drents Archief genoodzaakt vele duizenden historische ansichtkaarten en foto’s offline te halen. Van deze beelden, van verschillende collecties, is niet bekend wie de maker is. Van bovenstaande foto zijn de rechten gecontroleerd. Voordat het Drents Archief foto’s weer op de website plaatst worden ze gecontroleerd op auteursrecht en andere beperkende rechten, de komende maanden wordt hier hard aan gewerkt.

De winnaar van de laatste TT-prijsvraag is Corrie Klaucke uit Assen. De set retro ansichtkaarten, is naar haar onderweg. Het juiste antwoord op de vraag is: Diederick de Vries.

Tekst: Erna Jokshorst