Noordpoolorkest en Janne Schra openen FestiValderAa

SCHIPBORG

In Schipborg vindt alweer voor de achtste keer FestiValderAa plaats. En wel op 6, 7 en 8 juli. Ook de komende editie biedt een unieke combinatie van muziek, (kinder- en straat) theater en kunst. Het Noordpool Orkest verzorgt samen met Janne Schra de aftrap van FestiValderAa op vrijdag 6 juli om 18:00 uur Zij spelen de muziek van het album Vasalis.

Met Vasalis brengen het Noordpool Orkest en zangeres Janne Schra verschillende werelden samen. De gedichten en brieven van één van Nederlands grootste dichteressen vormden de inspiratie voor nieuwe songs en composities.

M. Vasalis - pseudoniem van Margarethe Droogleever Fortuyn-Leenmans - schreef legendarische gedichten als Tijd, Afsluitdijk en Drank, de onberekenbare. De gedichten zijn, vijftien jaar na haar dood, de rode draad in een poëtisch concert met invloeden van pop, jazz en soul.

Drie jaar geleden benaderde dirigent en componist Reinout Douma van het Noordpool Orkest Janne Schra met de vraag of ze het zag zitten om iets te doen met het werk van M. Vasalis. ‘Het leek alsof die gedichten al die tijd op me zaten te wachten’, aldus Janne Schra.

Schra ziet het als een grote eer om met het werk van Vasalis aan de slag te gaan. ‘Het zijn teksten die heel sterk op zichzelf staan. Daardoor is de kans groter dat we, door er muziek van te maken, de teksten onderuithalen, dat het er minder van wordt. Maar dat is gelukkig niet gebeurd. Zodra ik het gevoel had dat dat op de loer lag, gooien we het nummer eruit. Het moest elkaar namelijk wel versterken.’

Janne Schra brak door met haar bands Room Eleven en Schradinova. Bij het grote publiek is de vooral bekend door haar optredens in De Wereld Draait Door.

Het Noordpool Orkest bestaan uit 42 'ongetemde musici', onder leiding van dirigent, componist en pianist Reinout Douma. Na het baanbrekende Radiohead-album en het concert met Ed Kowalczyk op het hoofdpodium van Pinkpop bewijst het Noordpool Orkest in Vasalis opnieuw zijn veelzijdigheid en lef.