Strijden voor Nederlandse titel

ASSEN

Het ‘C1-team’ van biljartclub A.B.C.’ 08 heeft zich geplaatst voor het Nederlands Kampioenschap . De nationale finale is zaterdag 23 juni in Nieuwegein waar het team aantreedt tegen teams uit de regio Zuid, West en Midden Nederland.

De drie personen die de club gaan vertegenwoordigen zijn Assenaren Remmie Reiber, Albert Fokkema en Martin van Keizerswaard. Naast dit drietal hebben ook Wubbo Haaijer en Peter Bel een aandeel geleverd in deze teamprestatie. Reiber, Fokkema en Haaijer leggen uit hoe de weg naar de finale is geweest. ‘Eerst heb je de districtscompetitie C1 Groningen / Drenthe. Hieraan doen alleen al in deze klasse acht teams mee. Je speelt dan 14 wedstrijden, één keer uit en één keer thuis tegen de verschillende tegenstanders.’

Het team bestaat uit drie personen, waarbij de nummers 1, 2 en 3 van elk team tegen elkaar spelen. ‘Na die wedstrijden stond wij als eerste team bovenaan. Er deed nog een team van ons mee die de derde plaats heeft behaald.’ Het gaat hier om het ‘libre’ biljarten.

Groot succes

Hierna volgde de gewestelijke finale in Winschoten tegen Steenwijk en Gorredijk. Vervolgens de finale Noord in Nylân tegen Zwartemeer en Winschoten. ‘Daar zijn we ook als eerste geëindigd en daarmee hebben we ons gekwalificeerd voor het Nederlands Kampioenschap.’ Een groot succes voor de club waarvan vorig jaar het kaderteam al kampioen werd en met Martin van Keizerswaard een individueel Nederlands kampioen binnen de gelederen van dit team heeft.

De heren moeten 23 juni op tijd in Nieuwegein zijn, want de eerste wedstrijd is al om 09.30 uur. Daar spelen ze in een poule van vier teams, waarin ze het moeten opnemen tegen ‘Steeds Vooruit’ uit Midden Brabant, ‘Onder Ons Wormer’ van het district midden Noord-Holland en ‘Ons Tehuis’ uit de Betuwe. Er is nog een poule van 4. Als deze wedstrijden zijn gespeeld volgen de kruisfinales waarbij de winnaars van beide poules tegen elkaar spelen en strijden om de Nationale titel. Rond vijf, zes uur is het toernooi afgelopen.

Kansen

‘Over de kansen kun je niks zeggen’, geven de heren aan. ‘Het is mooi dat we dit bereikt hebben, maar we gaan zeker ook voor de titel.’ Het C1-team van A.B.C.’08 doet al circa acht jaar mee. Al vier keer heeft ze de districtskampioenschappen gewonnen, maar reikte nog niet tot de strijd om het nationaal kampioenschap. De heren bereiden zich serieus voor. ‘We nemen dagelijks de keu in de hand om te trainen.’

Wel menen de mannen dat tijdens de strijd om de titel de meeste winst is te halen uit het mentale aspect. ‘Dat is erg belangrijk op zo’n dag.’

Harmonie

Het team kwam om verschillende redenen bij elkaar. ‘Ten eerste moet je wel een bepaald niveau hebben, niet iedereen kan hieraan meedoen. Bovendien klikt het uitstekend tussen ons. Op een gegeven moment opperde iemand het idee voor een team en dan zoek je elkaar op.’ De harmonie klikt.

Tekst: Cindy Houwen