De zijspan: Een buitenbeentje, maar niet voor Assenaren.

ASSEN

De zijspan is in de Grand Prix altijd een buitenbeentje geweest. De racemotoren hadden namelijk een wiel ‘te veel’ en bij de constructie werd veel autotechniek toegepast. De zijspanklasse was tot in de jaren ‘90 het traditionele sluitstuk van de Dutch TT. Vaak verlieten veel toeschouwers de baan al voor deze slotrace, maar daar kwam verandering in toen geboren Assenaar Egbert Streuer aan de start verscheen.

Vanaf zijn tienerjaren ging Egbert Streuer naar de TT. Eerst om de races te bekijken, maar later vond hij het feest in de stad ook wel erg gezellig. Dat hij daardoor de borrelglaasjesklasse (50CC) op TT-zaterdag miste, nam hij voor lief. Een volgende stap was het sleutelen aan brommers en motoren en het prepareren van de motor van Jan Ubels voor zijn race. De techniek van het motorblok interesseerde hem het meest.

Voor de lol

In een café in Assen kwamen Streuer en zijn vriend Johan van der Kaap aan de praat met kroegbaas Jaap Geerts. Jaap was tweevoudig Nederlands zijspankampioen maar hij had zijn BMW-zijspan te koop gezet omdat de combinatie racen en een kroeg runnen niet was vol te houden. Van der Kaap kocht de zijspancombinatie en samen met Streuer ging hij wedstrijden rijden, puur voor de lol.

Maar de resultaten van de twee vielen op en in 1978 debuteerde het duo op de TT. Sponsor Bill Braaksma, ook uit Assen, stelde een busje beschikbaar en betaalde de leren pakken. In 1980 stopte Van de Kaap als bakkenist, in zijn plaats kwam een andere Assenaar; Bernard Schnieders. Het Asser duo veroverde vanaf ’84 driemaal op rij de wereldtitel in de zijspanklasse. Nederland was vanuit het niets zijspangek, de huldiging in Assen na het winnen van de eerste wereldtitel bracht tienduizenden mensen op de been.

Prijsvraag

Steve Webster en David James waren de laatste winnaars van de TT in de zijspanklasse. In welk jaar wonnen zij? Stuur uw antwoord voor zondag 17 juni naar info@drentsarchief.nl, o.v.v. ‘TT-prijsvraag’ en win een set van acht retro TT-ansichtkaarten, met daarop afbeeldingen van officiële programmaboekjes van vroeger. Een waar collectorsitem! De winnaar wordt in het Gezinsblad van volgende week bekend gemaakt.

De winnaar van vorige week is Jacqueline Knoppert, zij heeft via de mail bericht gehad. Het goede antwoord was: Boet van Dulmen.