Cultuurarm Drenthe, sneu toch? - Cultureel Hart Assen

ASSEN

Vorige week werd in Europa’s Culturele Hoofdstand 2018 Leeuwarden de Atlas voor de Gemeenten gepresenteerd. Een overzicht van hoe het per gemeente is gesteld met allerlei zaken die het geluk van mensen bepaalt. Thema dit jaar is Cultuur.

Tot mijn grote verbazing bleek volgens deze Atlas met name Drenthe ver achter te blijven in het aanbod van cultuur aan de inwoners. Toch brengen we in onze provincie en zeker in onze hoofdstad het ene na het andere culturele hoogtepunt ten tonele. The American Dream, die op massa’s bezoekers kon rekenen, is nog maar net afgesloten of het jeugdtheater van Art of Wonder stond er afgelopen weekend al weer. En als je de programmering van DNK bekijkt zie je direct: kunst en cultuur heeft in Assen een belangrijke plek. Je krijgt hier dan ook het hele pakketje, van amateurkunst en lessen in alle soorten van kunstbeoefening bij Podium Zuidhaege stuif je zo door naar de grote podia in de stad.

De scheidslijn tussen amateur- en professionele kunst is daarbij heel dun. In april 2019 zie je daarvan het bewijs tijdens het nieuw op te zetten Noord-Nederlands Amateurtheaterfestival bij ons. Zet daar de zomeractiviteiten in de Gouverneurstuin, het 15-jarige Jeugdtheaterfestival in de herfst en de vele Drentse festivals naast, plus alle concerten en het locatietheater, en je weet als Assenaar wel beter dan dat er culturele armoede heerst.

Maar ik vind het prima. Zolang er nationaal gedacht wordt dat hier niet veel gebeurt en dat men vindt dat dat wel zou moeten, komen er wellicht extra fondsen deze kant op. En dan zeg ik: laat maar komen, want van cultuur krijg je nooit genoeg.