Anita Boer: ‘Ik wilde een keertje meedoen’

ASSEN

Anita Boer won vorig jaar de eerste editie van Heel Assen Bakt. Dit jaar neemt ze plaats in de jury. Op zaterdag 26 mei wordt het spektakel opnieuw gehouden in de Oudestraat. ‘Ik wilde al heel lang een keer aan een dergelijke wedstrijd meedoen’, vertelt ze enthousiast. ‘Ik had daarvoor een idee in mijn hoofd dat ik graag uit wilde werken. Maar steeds vond ik de smaak net niet goed genoeg om me voor een wedstrijd op te geven. Toen Heel Assen Bakt langs kwam moest het toch maar worden.’

Boer bakte een multiculti-taart, zoals ze het zelf noemt. ‘Omdat er achttien ingrediënten in zitten, waaronder zelfgemaakte spekkoek en yoghurt. Het was een mooie stapeltaart.’

De reacties waren enthousiast. ‘Er deden een dikke twintig inzendingen mee en mijn taart werd ergens in het midden beoordeeld. De jury maakte bij het proeven een buiging voor mij. Het was die dag zo warm dat een aantal bakkers hadden afgezegd. Na mij kwamen er nog een paar hele goede taarten voorbij. Ik had niet zozeer verwacht dat ik zou winnen. Dat was een verrassing. Ik ga mijn titel niet verdedigen, nee. Ik heb gezegd dat ik een keertje mee wilde doen, omdat ik het leuk vind om te bakken.’

Zaterdag neemt de winnares zitting in de jury. Waar gaat ze op letten? ‘Het uiterlijk van de taart, of alles netjes is afgewerkt natuurlijk. De binnenkant is ook belangrijk. Zijn de laagjes goed strak te zien of is het een grote mengelmoes geworden. En de smaak.’

Deelnemers aan Heel Assen bakt maken dit jaar kans op een Kenwood Keukenmachine. Deze eerste prijs is beschikbaar gesteld door Expert Lampe uit Assen. Er zijn in totaal vier prijzen te verdelen. Voor de drie beste taarten en een originaliteisprijs. Naast de wedstrijd is er ook een markt in de straat. De winnaar wordt rond de klok van drie uur bekendgemaakt.