Hoe word ik Stiefkieker

WESTERBORK

De negende Open Drentse kampioenschappen Stiefkiekn zijn zondag 8 juli in Westerbork. Voor- afgaand daaraan wordt 21 april een gratis workshop Hoe word ik eegn stiefkieker gegeven.

Tijdens de workshop wordt op verschillende thema’s ingegaan: drama, beweging, act en grime & kostuum. De organisatie is in handen van Hillie Weerman, die dit samen met Albertje Sok doet ‘Je wilt als standbeeld dat het publiek bij je blijft. Dat mensen blijven kijken en als ze geld in het bakje doen, moet je ook iets doen. Je moet goed nadenken wat je maakt, een bronzen beeld dat binnen staat ziet er anders uit als één die al twintig jaar buiten staat. Een andere vraag is hoe ga ik me bewegen, soepel of schokkerig. Dit ga je voordoen en wij geven tips, ook over welke stoffen je wel en niet moet gebruiken voor je kostuum.’

Bij de grime komen vragen aan bod als welke schmink de mensen kunnen gebruiken. ‘We geven tips qua merken. We adviseren deelnemers het gewoon uit te proberen. Hoe voelt het. Wat heb je nodig? Waar haal je het en wat kost het ongeveer.’

Het thema drama draait om de mimiek. ‘Je kunt lachen, maar ook heel hard lachen. Sta je op twee benen of één been. De act is datgene waarmee je het publiek vermaakt.’

De organisatie hoopt dat, net als vorig jaar, zo’n 15 deelnemers op de workshop afkomen. Elk jaar worden nieuwe acts gemaakt en zijn er nieuwe beelden tijdens de Open Drentse Kampioenschappen waar ook (vrijwel) iedereen van de workshop aan meedoet. Er is ruimte voor 25 volwassen beelden en vijftien kinderbeelden tijdens het kampioenschap, waarbij meer dan tienduizenden mensen een bezoek brengen aan Westerbork. ‘We proberen elk jaar iets nieuws. Dit jaar hebben we een fotowedstrijd waarbij de mensen hun vijf leukste foto’s kunnen insturen. Het publiek kan stemmen op de door de jury geselecteerde foto’s en de winnende foto wordt gebruikt op de uitingen voor volgend jaar, de jubileumeditie. Daarnaast is er zwartkiekn, waarbij je op een kruk gezeten zo lang mogelijk boos moet kijken De winnaar wint een etentje.’

Ook op de dag zelf is er nog een korte workshop. Weerman vindt elk jaar wel weer bijzondere standbeelden tussen de deelnemers. Het idee voor Stiefkiekn ontstond in 2010 en is inmiddels een terugkerend evenement. ‘We hebben eerst zelf een workshop gevolgd in dat jaar en hadden bedacht een dergelijke wedstrijd op te zetten. Mensen kwamen bijvoorbeeld uit Overijssel. We hebben ook zelf mensen in pakken gestoken en hen bijgebracht wat wij geleerd hadden. We hadden nog niet veel pakken, maar wel verkleedkledij.’

Dit beviel zo goed dat de dames het besloten voort te zetten. Beide hebben ervaring in de diverse gebieden. ‘Ik zit op amateurtoneel en heb een grimecursus gedaan. Albertje zit in de verkleedverhuur en is heel bedreven in schminken en regisseren bij een toneelvereniging.’

Informatie

Mensen die geïnteresseerd zijn in de workshop, die geschikt is voor iedereen van 8 tot 80 jaar, kunnen zich opgeven www.stiefkiekn.nl onder het kopje ‘workshops’. De workshop wordt georganiseerd door Stichting Magisch Volksvermaak Drenthe en is van 9.30 tot 12.30 uur in Westerbork bij Albertje Sok aan het Oosteinde 11.

Tekst: Cindy Houwen


Auteur

Redacteur