Ontdek de driewielfiets

ASSEN

Fietsen is voor veel mensen een goede manier om in beweging te komen, maar op latere leeftijd kan fietsen lastiger worden.

De driewielfiets biedt uitkomst en op 20 april kan iedereen ermee kennismaken. De Driewielfiets Ontdekdag wordt gehouden in De Maasstee in Assen. Van 12.00 tot 16.00 uur kan iedereen die belangstelling heeft vrijblijvend kennismaken met de fiets, die vooral geschikt is voor mensen met balansproblemen. Fietsdocent Henriette Jalink uit Assen: ’Het is zo zonde dat mensen de fiets vaarwel zeggen en bijvoorbeeld een scootmobiel nemen. Het gevoel van vrijheid dat je op de fiets krijgt, gun je iedereen die bang is om te vallen of op- en afstapproblemen krijgt. Met de driewielfiets kun je gewoon blijven fietsen. En juist omdat je met de fiets niet omvalt, moet je wel even oefenen. Op de Ontdekdag helpen we daarbij.’

De Ontdekdag is georganiseerd door de Fietsersbond in Assen en biedt mensen de mogelijkheid om diverse soorten driewielfietsen uit te proberen onder begeleiding van een ervaren fietsdocent. Henriette is er uiteraard ook bij. ‘Er zijn diverse merken en modellen beschikbaar, die eventueel ook elektrisch ondersteund kunnen worden. Er zijn modellen die lijken op een gewone fiets, maar dan met twee achterwielen, en er zijn lagere modellen die wat sportiever en comfortabeler zijn. De keuze voor een fiets is heel persoonlijk.’

Henriette heeft in Assen al twee keer een driewielfietsdag gehouden. ‘Er was steeds veel belangstelling. Toch is de driewielfiets nog niet zo bekend, vaak heeft dat met vooroordelen te maken. Bovendien lijkt een scootmobiel zo ideaal: je komt overal. Maar je beweegt dan niet meer en in de winter is het toch wel erg koud.’

Op de Ontdekdag helpen de fietsdocenten bij het wennen aan de driewielfiets, want voor de meeste mensen is wel een periode van oefenen nodig. ‘Het is goed om iedere dag met de fiets naar buiten te gaan, al is het maar een kwartiertje. Dan ben je er zo aan gewend. Daar kan ik als vrijwilliger ook bij helpen. Als je je hele leven gefietst hebt, ben je gewend om onbewust je evenwicht te bewaren. Op een driewielfiets moet je dat loslaten en kun je ontspannen zitten. En als een weg wat scheef loopt, voelt dat vreemd. Mensen met een scootmobiel zullen dat wel herkennen.’

De reacties van mensen die hebben kennisgemaakt met de driewielfiets zijn laaiend enthousiast. ‘Ik hoor reacties als: ‘Wat heerlijk dat ik weer kan fietsen, zo voelt vrijheid’, ‘Zo kan ik na mijn ziekte weer sterke benen trainen en krijg ik mijn kracht weer terug’ of ‘Fietsen is voor mij zoveel makkelijker dan lopen. En voor het oversteken hoef ik niet af te stappen, ik kan gewoon blijven zitten.’ De fiets zorgt er echt voor dat mensen langer mobiel zijn en in beweging blijven. We richten ons in eerste instantie op senioren, maar ook jonge mensen zijn van harte welkom.’

Aanmelden voor de Ontdekdag is niet verplicht, maar wel verstandig. Dat kan via 0592-355713, jalinkh@home.nl of via het aanmeldformulier op www.fietsersbond .nl/driewielfiets. De Driewielfiets Ontdekdagen zijn onderdeel van het project Van 2 naar 3, een initiatief van de Fietsersbond, die zo de driewielfiets meer bekendheid wil geven. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het programma Meer Veerkracht, Langer Thuis van FNO.

Tekst: Norma Riemersma


Auteur

Redacteur