Verhalencafé: Aan de andere kant

ASSEN

Theaterproject Aan de andere kant houdt woensdag 11 april van 20.00 tot 22.00 uur een verhalencafé in het Drents Archief. Dit is een aanloop naar de gelijknamige Moluks-Nederlandse theatervoorstelling van Stichting Gedeelde Verhalen.

Molukkers en niet-Molukkers maken samen een theatervoorstelling waarbij beide kanten van de gedeelde geschiedenis belicht worden en aan elkaar worden verbonden. Het streven is om tot en met 2020 drie voorstellingen te maken rondom dit onderwerp. De eerste is te zien in september en oktober 2018 en gaat over de komst van oud KNIL-soldaten uit de Molukken naar Nederland. Voor wat in eerste instantie een tijdelijk verblijf zou zijn.

De verhalen en anekdotes die de mensen tijdens de verhalencafés vertellen vormen een inspiratiebron voor de voorstelling die in september wordt gespeeld op locaties in Bovensmilde, Hoogkerk en Appingedam;. Drie plaatsen met een grote Molukse gemeenschap en dus een rijke gedeelde Moluks- Nederlandse geschiedenis.

Initiatiefnemer en projectleider Anne van Slageren legt uit hoe hij op het idee is gekomen. ‘Ik ben van huis uit historicus en werk als film en theatermaker in het Noorden. Vorig jaar was het veertig jaar geleden dat de treinkaping bij De Punt plaatsvond en ik dacht daarvoor al, daar moeten we wat mee doen. Ik had bijvoorbeeld meer willen weten van de achtergrond van de actie. Ik ben zelf opgegroeid in Kameroen, Afrika. Ik ben op mijn elfde naar Nederland gekomen en heb interesse voor de geschiedenis en ook voor de koloniale geschiedenis van de West Europese landen en hoe dit nog doorwerkt in het heden. Ik denk dat het goed is dat er een gezamenlijk niet-Moluks en Moluks initiatief als dit is, om een gedeelde geschiedenis voor een niet-Moluks en een Moluks publiek voor het voetlicht te brengen. Over onze gezamenlijke geschiedenis. Die voldoende dramatische elementen bevat. Wat niet wil zeggen dat we het alleen maar daarover gaan hebben. Het is vooral ook een vrolijke voorstelling, waarin veel te lachen valt.’

Het idee ontstond drie jaar geleden in zijn hoofd en Van Slageren is er nu zo’n anderhalf jaar intensief mee bezig. ‘Vorig jaar hebben we op 23 mei in Westerbork de eerste bijeenkomst gehad. Een herinneringsbijeenkomst omdat het toen exact veertig jaar geleden was dat de Molukse gijzelingsacties plaatsvonden. Daarbij hebben we samengewerkt met scholen. Ik ken een aantal muziekdocenten en hun JTM (Jong Talent Muziek) leerlingen krijgen daar een songwriting workshop. Ik heb met hen gesproken om samen iets te doen en de leerlingen hebben songs geschreven over slachtoffers van de strijd. We hebben twee Molukse en twee Nederlandse slachtoffers uitgekozen waarover de leerlingen liederen hebben geschreven en die werden deze dag gepresenteerd aan de nabestaanden. Dit was heel bijzonder omdat er veel verdriet is en was. Ondanks de afstand die ze als nabestaanden tot elkaar voelden, hebben we ze door de liedjes nader tot elkaar gebracht. Liedjes zijn natuurlijk universeel en het is lang geleden. We hebben er voor gekozen beide kanten de ruimte te geven en dat was ook de inspiratie om verder te gaan met het project. De nabestaanden hebben zich ambassadeur verklaard van ons project.’

De eerste voorstelling handelt over de komst naar Nederland in 1951. Uiteindelijk komen er drie voorstelling over dit grote onderwerp. ‘We gaan naar locaties waar veel Molukkers wonen. Dit omdat ze daar bekend zijn met de Molukse wijk. We willen ook Nederlanders die hiermee bekend zijn bij betrekken en duidelijk het regionale publiek zoeken.’

Recent was er in Westerbork weer een herinneringsbijeenkomst. Mevrouw Manusiwa uit Assen, een eerste generatie Molukse vrouw die met de Kota-Inten aankwam in Rotterdam, heeft de leerlingen haar verhaal verteld. Dick Kingma en Josefien Soeliman hebben een lied voor en over haar geschreven.

‘We doen een aantal verhalencafés, die zijn gratis. De verhalen, anekdotes en herinneringen verzamelen we om te gebruiken in de voorstelling. De bezoekers kunnen ook informatie over het project krijgen. Een deel van de voorstelling wordt gemaakt aan de hand van een script van Gert Fokkens, het andere deel wordt ingevuld met de inbreng van de verhalen van deelnemers. In de voorstelling zit een koor, er komen filmbeelden in, er zit een band in en ook eten. We hebben achter de schermen dus veel mensen nodig en kunnen nog veel vrijwilligers en amateurs gebruiken. We hebben wel al een aantal professionele spelers: Roger Goudsmit, Nynke Heeg en Nel Lekatompessy. Verder muzikant George Sopacua. De regie is in handen van Hiepie Hoogeveen en Mietji Hully.

Kijk voor meer informatie en de videoclips van de songs van de leerlingen op www.gedeeldeverhalen.nl.


Auteur

Redacteur