GJ4music met album recensie: Daniël Lohues – Vlier

Assen

In de koudste week van het jaar kwam het nieuwe album van Daniël Lohues ‘Vlier’ uit.

Een dubbel-lp die op één cd past. De opnames maakte hij samen met een handjevol muzikale vrienden (Bram Hakkens, Reyer Zwart, Bernard Gepken en Bart Wagemakers) wat leidt tot een iets andere muzikale chemie. Wat blijft zijn die toffe liedjes. De theatertoer is inmiddels weer in volle gang (mijn vrouw en ik gaan naar Hoogeveen binnenkort) en dat zal ie wel weer allennig doen. In het najaar volgt dan een tour met band! Elke maand een ‘Volle maone’ en (bijna) elk jaar een nieuwe Lohues, van beide kan ik enorm genieten. Re-set jezelf even met het kieken naar de ‘Volle maone’ of luister naar het Saksische verhaal van ‘De witte wieben van ‘t aole Saksenland’. Het is genieten van die mooie weerspiegelingen van het leven met die nuchtere maar creatieve blik van Lohues. En dan die muzikale lijstjes om de liedjes zijn elke keer weer verfrissend en verrassend (zoals de fraaie ‘70’s vibe van ‘Van hier tot Tokyo’). Lekker mijmeren over ‘Chantal’ en dan lekker dat muzikaal puntige ‘Kwelt’ over lichamelijke ongemakken. Daniël Lohues weet knap universele gevoelens te vertalen in voor een ieder herkenbare thema’s en ze dan in verdomd fraaie liedjes te gieten als ‘Mar ik heur hier’. ‘Ondergrondse hutte’ heeft dat onbezorgde van Skik en probeer maar eens níet mee te zingen, heerlijk! Liedjes met lucht en genieten van de anonimiteit doet Daniël in ‘Daor kreijt gien haane naor’. Het reizen inspireert, dat weten we al lang en levert steeds weer nieuwe variaties op: ‘A28’ en ‘Weg van alles’ , de één rolt muzikaal vlot van de snelweg en de laatste is een langzame groove. Wat is het weer genieten als Daniël achter de piano kruipt in ‘Ben gieniene neudig’, mooi worstelen met gevoelens, noten en verlangen naar menselijke warmte in een prachtige mooie introverte song. Verrassend gezongen is ‘De ogen van Maria’ met mooie temperamentvolle inspiratie. Lekker rootsy is ‘Josephine’ dat hier heerlijk door alle muzikanten gedragen wordt alsof ze met elkaar op een roadtrip door de USA trekken. Geweldig dat bluesy ‘Gao weg’ (wat zit dat muzikaal lekker in elkaar!) Jezelf opnieuw uitvinden in ‘Alles weer neij’ en zorgen dat jezelf achter het roer staat van je leven in ‘Op de prairie’ (wat ook een geweldig nummer met prachtige gitaarsolo!). Daniël gaat zoals altijd z’n eigen weg en zet die voort met een geweldig album dat ons op sleeptouw neemt naar nieuwe horizon. Wat mooi dat we mee kunnen kijken zonder dat dat als gluren voelt maar eerder voelt als een gesprek met één van je beste maten! M’n compliment aan de muzikanten die hier samen met Lohues méér dan muziek maken. Zin in om ook dat live te zien! (GJG 10,0) Gert Jan Gjaltema. Gert Jan Gjaltema verzorgt wekelijks een recensie of concertverslag voor Gezinsblad, hij is als muziekliefhebber werkzaam op de cd-afdeling van Warenhuis Vanderveen in Assen.

Auteur

Cindy Houwen