Assen, City of dreams - Cultureel Hart Assen

Assen

Op de kop van de Vaart pronkt het Vrijheidsbeeld met subtiel bedachte linken naar Drenthe. Zij staat op een sokkel van hunebedstenen, draagt een blik bruine bonen in de hand en leest een tekst van Daniel Lohues.

Overal in de stad zie je originele uitingen naar de expositie The American Dream van het Drents museum. Iedere ochtend rijd ik langs een reeks banners aan lantaarnpalen met de tekst ‘Assen City of dreams’. Ik vind het een heerlijke slogan. Ik houd van dromen. Ik zie dromen als plannen om te verwezenlijken. Maar je ontkomt er niet aan, dat als je je dromen uitspreekt, dat je ook weleens plat op je bek gaat. Dat mag. Dromen is immers een proces en voor elke gerealiseerde of niet gerealiseerde droom, komt weer een nieuwe droom in de plaats. Als ik met mijn auto de stadbinnenkom, rijd ik van Het wapen van Drenthe tot aan Garage TDI langs de banners.

Mijn gedachten slaan op hol. Het is bijna verkiezingstijd. Wat zijn die dromen van Assen eigenlijk? De ijsbaan? Het Outlet centrum? De Formule 1? Een bruisende familie stad? Elk plan heeft voor- en tegenstanders.

Bij Garage TDI slaan we dit jaar een nieuwe weg in. Een nieuwe artistieke visie is in de maak, getiteld‘ Wortels en Vleugels’. We gaan opzoek naar de noodzaak om vanuit Assen en Drenthe theater te maken voor jeugd en familie. Verhalen uit de omgeving, community art, theater maken vanuit sociale problemen. En tegelijkertijd gaan we opzoek naar thema’s die vanuit hier zo universeel zijn, dat ze ook interessant zijn om festivals, scholen en zalen elders in het land te bespelen. Op dit moment werken we ism Pier21 aan de nieuwe voorstelling Kanoet, over de wonderen van de natuur. Eentekst van Bouke Oldenhof in regie van Frederieke Vermeulen en Jos Thie over een trekvogel, met daarbij linken over het ontdekken van je eigen leefomgeving en waarom je die plek zou willen verlaten (Krimp). De voorstelling gaat vooraf aan het festival Art of Wonder in première en speelt vervolgens in het onderwijs en zal begin van de zomer te zien zijn op Oerol. De opleiding maakt op twee prachtige locaties in Drenthe het tweeluik ‘Straf en Recht’. In Assen wordt in het kader van The American Dream de film ‘De 12 gezworenen’ bewerkt en gespeeld in het gerechtsgebouw.

In Veenhuizen wordt samen met het Nationaal Gevangenismuseum een theaterbeleving op erfgoed locaties voorbereid. De voorstelling Zagros, met Syrische jongeren krijgt een vervolg in mei. De ontroerende tocht van de vijftienjarige gevluchte Fajr wordt op dit moment in een theatertekst gegoten. Hoe hij van zijn geboorte dorp in Syrië in Assen terecht kwam. Het is een greep uit de vele plannen, waarmee we onze nieuwe artistieke visie zichtbaar maken.

En valt er voor een directeur van een jeugdtheatervoorziening als Garage TDI nog wat te dromen in Assen? Jazeker! Onlangs zaten we met een leuke club mensen van het ICO, DNK, Podium Zuidheage, Garage TDI en Art of Wonder bij elkaar om te brainstormen over de toekomst van het jeugdtheater in Assen. Met een inspirerende programmering van de theaters en festivals, een gezamenlijke visie van theater op scholen, een goede jeugdtheaterschool, een landelijk gesubsidieerde plek voor talentontwikkeling en een producerend jeugdtheatergezelschap hebben we heel wat ingrediënten in huis om te werken aan de jeugdtheaterhoofdstad van Noordoost-Nederland. Het zou een prachtige verrijking kunnen zijn voor Assen als bruisende familiestad!

Remco van Zandvoort

Algemeen directeur Garage TDI


Auteur

Redacteur