Column Cultureel Hart Assen met Harry Tupan: 'De vlag uit voor Assen!'

ASSEN

Met de komst van de tentoonstelling The American Dream in het Drents Museum, die nu al 50.000 bezoekers heeft getrokken, ging op veel plaatsen in de binnenstad de vlag uit.

Geïnitieerd door het Cultureel Hart, verfraaiden vele ondernemers hun pand en straat. Vooral de Kleine Markstraat viel op met een zee aan vlaggen en een heuse sneeuwmachine! Een wandeling door de stad laat zien hoeveel ondernemers meedoen om 'Assen, City of Dreams' luister bij te zetten. En hoe mooi is het, al die banners langs de Vaart en op vele andere invalswegen, die zo kleurrijk bijdragen aan het welkom dat wij onze gasten van buiten de stad heten. De vlag van Amerika, de Stars and Stripes, bestaat uit zeven horizontale strepen in rood en wit, met in een blauw vlak linksboven nog 50 kleine, witte sterren die staan voor de 50 staten van de Verenigde Staten. De Amerikaanse vlag komt ook regelmatig voor in de beeldende kunst. Schilder Jasper Johns (1930) is heel bekend geworden door zijn schilderijen van het Amerikaanse dundoek. In 1951 schilderde hij zijn eerste Flag en was daarmee de voorloper van wat later pop art werd. In 2010 werd een van die vlaggen voor een recordprijs van 110 miljoen dollar geveild, waarmee hij in de top van de duurst verkopende kunstenaars ter wereld staat. Trouwens: ook de vlag uit voor de bewoners van de Brinkflat in Assen! Zij hingen allemaal de vlag uit voor The American Dream. Een goede buur is beter dan een verre vriend! En die veelheid aan vlaggen vormen door de ritmiek weer een kunstwerk op zich. De flatbewoners deden al eerder van zich spreken tijdens de tentoonstelling over de Tangdynastie in 2011 toen zij hun gebouw helemaal versierden met Chinese lampionnetjes. En dan is er nog een heuse etalagewedstrijd uitgeschreven die door een professionele jury wordt beoordeeld. De hoofdprijs? Twee tickets naar New York, aangeboden door Reisburo Bakker in Assen in samenwerking met Cultureel Hart. Mijn favoriete vlag is -natuurlijk ben ik chauvinistisch- die van de provincie Drenthe, die ik regelmatig uithang. Ontworpen door mr. G.A. Bontekoe, had Drenthe in 1947 als eerste Nederlandse provincie een officiële provincievlag. Ook onze vlag heeft sterren, maar niet zoveel als die van de VS. De zes sterren symboliseren de voormalige zes dingspellen (rechtsgebied) van Drenthe. Harry Tupan, directeur Drents Museum. Foto Sake Elzinga.

Auteur

Albert-Jan Garama