Opa had gevaren, opa had avonturen beleefd…

VRIES

Maar de man praatte er nooit over en in de familie wist niemand wat er nou eigenlijk gebeurd was.

Totdat in 2012 kleinzoon Cor Faber van zijn tante hoorde dat ze bij het opruimen van de zolder een stoffig dagboek uit 1937 van haar vader gevonden had.

In dat dagboek had Cors Louwerens bijgehouden hoe hij als matroos geholpen had wapens te smokkelen van Polen naar Spanje met het schip de Andra tijdens de Spaanse Burgeroorlog. De reis begon in Rotterdam en ging naar Polen om de wapens te laden.

Alleen al het bereiken van Spanje nam bijna twee maanden in beslag. Twee maanden met allerlei problemen onderweg waaronder een bijna-muiterij en de mysterieuze verdwijning van de kapitein.

Na het lossen van de wapens in de Spaanse stad Santander gaat het helemaal mis: de Andra wordt onderschept door de marine van Franco, beschoten en tot zinken gebracht. Twee bemanningsleden komen hierbij om te leven, de rest wordt gevangen genomen en gaat een tijd tegemoet in gevangenissen onder erbarmelijke omstandigheden en een bijna dagelijkse dreiging van executie.

Cor Faber (sinds kort woonachtig in Vries) gebruikte het dagboek om een historische roman te schrijven met als titel “Reis naar de Spaanse Burgeroorlog – een verhaal uit een oorlog die vergeten dreigt te worden”. Het boek verscheen voor het eerst eind 2014 en is verkrijgbaar bij de boekhandel en Bol.com voor € 24,50.

Ook interesse in een spannend en waargebeurd historisch verhaal? Lees het boek of neem vrijblijvend contact op over een lezing of gastles: corfaber80@gmail.com of bel 06 – 389 958 23. Eigen foto.


Auteur

Redacteur