Drents Archief Herinneringen in beeld 'Coveco'

Assen

Het Drents Archief maakt mensen bewust van hun eigen sporen in het verleden. Deze fotorubriek is daar een voorbeeld van. Onderwerp deze week: Coveco.

ASSEN - De geschiedenis van de vleesverwerking in Assen gaat ver terug. Assen heeft ruim 100 jaar historie in de vleesverwerkende industrie. Het begon in 1888 met Thompson & Co, een exportslachterij voor ‘bacon’ met zo’n vijftig man personeel. Vanaf 1951 verkoopt de Vleescentrale het vlees onder de naam Hoy, wat uitgroeit tot een begrip. Er werken dan 350 mensen tot wel 600 eind jaren ’60. In die tijd komen leden van verschillende verenigingen uit Assen en wijde omgeving ’s avonds naar de slachterij om twee weken lang rookworsten te vacumeren en in te pakken, de verdiensten hiervan komen ten goede aan de verenigingskas. Op de foto is het snijlokaal te zien van de Coveco, zoals de fabriek sinds 1967 heet. Wilt u kennismaken met authentiek Drentse worst? Worstenmaker Jan Nederhoed heeft volgens een origineel recept uit 1778 ‘bloedworst op zijn Drenties’ gemaakt. Op de Dag van de Drentse Familiegeschiedenis kunt u hiervan een stukje proeven! Kom zaterdag 27 januari ook naar de gratis Dag van de Drentse Geschiedenis, van 11.00 tot 17.00 uur in het Drents Archief. Meer foto’s van vroeger bekijken? Ga naar www.drentsarchief.nl/beeldbank Erna Jokshorst. Foto Drents Archief collectie Gemeente Assen.

Auteur

Albert-Jan Garama