Erkenning fokcentrum Groninger paard Grolloo

GROLLOO

Het bestuur van de Stichting Zeldzaam Huisdieren (SZH), voor levend erfgoed, heeft het Groninger paard tot ras van het jaar 2018 gekozen.

Tevens is in 2017 stal Vredenheim, gevestigd aan de Vredenheimseweg 9 Grolloo, van Wilma en Anneke Brinkman, door de SZH als fokcentrum van het Groninger paard erkend. Dit ras heeft al bij het begin bij de oprichting van de SZH in 1976 een belangrijke rol gespeeld. Bekend is het verhaal van de Groninger hengst Baldewijn die mede door de SZH gered werd van de slager zodat hij ingezet kon worden voor de fokkerij van het Groninger paardenras. Zo werd hij de stamvader van de huidige populatie Groninger paarden. Het werd daarmee voor de oprichters van de SZH duidelijk: als we niet snel ingrijpen gaat ons cultureel erfgoed verloren. Een andere reden om het Groninger paard als ras van het jaar te kiezen en meer aandacht te geven is het feit dat het ras nog steeds ernstig bedreigd is in haar voortbestaan, terwijl juist dit ras laat zien welke mogelijkheden er voor oorspronkelijke rassen zijn. Het is een veelzijdig en betrouwbaar paard en dit klassieke paard heeft de hedendaagse ruitersport veel te bieden. Een extra aandachtspunt is niet alleen het 35-jarig jubileum dat de Vereniging het Groninger paard in 2017 vierde maar ook het enthousiasme van de leden van de vereniging. Samen sta je sterker is een motto dat belangrijk is bij het promoten ven levend erfgoed. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Vereniging van Het Groninger Paard, op zaterdag 20 januari 2018 in het fokcentrum Vredenheim te Grolloo wordt dit officieel gemaakt door een afvaardiging, van de SZH en het schild “erkend fokcentrum”, uitgereikt. De nieuwjaarsreceptie vangt aan om 14.00 uur. Het schild met de erkenning zal omstreeks 15.30 uur worden uitgereikt. Een mooi begin met het ras van het jaar 2018. Ter gelegenheid van deze erkenning zal de burgemeester van de gemeente Aa en Hunze, de heer Piet van Dijk, bij de uitreiking aanwezig zijn. Foto Claudia Dermois fotografie.

Auteur

Albert-Jan Garama