Lezing en tentoonstelling over de Drentse grondwet uit 1412

BEILEN

Het Drentse Landrecht uit 1412 is te beschouwen als de oudste grondwet van Drenthe. Dit belangrijkste stuk uit de collectie van het Drents Archief is onlangs gerestaureerd.

In de handgeschreven tekst zijn voor het eerst de verhoudingen tussen de Drenten en hun toenmalige landsheer, de bisschop van Utrecht, vastgelegd. Heel Drenthe kan nu kennismaken met deze grondwet. Het eeuwenoude document is tot 10 december te zien in een tijdelijke tentoonstelling in het Drents Museum.

Er is een speciale tentoonstelling voor bibliotheken ontworpen die van 24 november t/m 23 december 2017 te zien is in de Bibliotheek van Beilen.

Op donderdagavond 23 november om 19.30 uur zal wethouder Bent deze tentoonstelling openen.

Aansluitend organiseren de Historische vereniging Beilen, de oudheidkamer en bibliotheek een lezing over het Landrecht. Redmer Alma, mediëvist én projectleider van ‘Nieuw leven voor de Drentse grondwet - De restauratie van het Landrecht van 1412’ vertelt die avond over het gepuzzel tijdens het restauratieproces, de grondwet en identiteit, de bisschop van Utrecht en de Drentse rechtspraak in de middeleeuwen. De lezing begint om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur. Foto Pixabay.


Auteur

Redacteur