Dutch Open Dance: 'Passie en vuur'

Assen

Heel veel make up en hoge hakken, zwierige jurken en glitterpakken. Vier dagen lang was de Bonte Wever het danswalhalla van Nederland.

ASSEN - De Dutch Open Dance is één van de grootste dansevenementen ter wereld. Het is ook onderdeel van de negen Super World Series dansevents. En het ‘open’ staat er niet voor niet. Deelnemers uit 45 landen wisten De Bonte Wever te vinden. Bij voorinschrijving stond de teller al op 800 dansparen, oftewel 1600 deelnemers. ,,En dan zijn er ook nog die gewoon het vliegtuig pakken en zich bij aankomst ter plekke inschrijven”, vertelt Mas Bijster, die dit grootste dansspektakel al jarenlang samen met zijn vader en moeder organiseert. ,,Ja, heel vreemd, ik zou dat ook anders aanpakken”, vindt Bijster nuchter. Het is ook een stukje mentaliteit misschien. Ballroomdansers zijn over het algemeen wat meer geordend. Latin dansers een stuk minder. ,,Die vergeten ook van alles”, vertelt iemand lachend. Wat die latin dansers en danseressen niet vergeten is ‘passie’ en ‘vuur’. Op de tijdelijke aangelegde dansvloer in de Bonte Wever gaat het er af en toe heet aan toe als de latin danskoppels hun samba, rumba, cha cha, jive of paso doble laten zien. Het vuur en de passie spatten er van af. Al die late inschrijvingen zorgden de eerste dag voor een uur vertraging in het programma. Niet ideaal natuurlijk. ,,Maar beter dan dat je veel eerder klaar bent”, vindt Bijster. Het is veel drukker dan vorig jaar vertelt Bijster. Ondanks de uitbreiding met tachtig kamers zit het hotel vol. Een toename van deelnemers van ongeveer twintig procent vertelt Bijster en ook de publieke belangstelling is veel groter dan voorgaande jaren. ,,Ik weet niet of er ook groei is bij de dansscholen in Nederland”, vertelt Bijster, ,,Maar we hebben ook meer Nederlandse deelnemers.” De Dutch Open Dance wordt dit jaar voor de zeventiende keer in Assen gehouden. Daarvoor werd het latin- en ballroomevenement op de oude locatie van de Bonte Wever, in Slagharen, gehouden. Oud-danser en Mas’ vader Fred Bijster startte het evenement in de jaren zeventig. En gezien de opkomst van zowel publiek als dansers zit er nog steeds groei in. Waar de Dutch Open Dance zijn populariteit aan te danken heeft? ,,Er heerst hier een andere sfeer dan bij andere wedstrijden. Gezellig. Ook komen de deelnemers voor de juryleden. Dat zijn vaak oud-kampioenen met verstand van zaken. De deelnemers stoppen hier heel veel tijd, geld en energie in, dan is het voor hen ook belangrijk om op een correcte manier beoordeeld te worden.” Ook over de samenwerking met de Bonte Wever is Bijster goed te spreken. ,,Wij werken heel lekker samen met de Bonte Wever. Zij denken ook mee. Dat is wel een verschil met Disneyland in Parijs bijvoorbeeld waar wij jaarlijks, en straks in december weer, het Wereldkampioenschap Latin- en Ballroom organiseren. Hier willen ze ook gewoon dat het voor iedereen leuk is. Ook in de nieuwe zaal is rekening gehouden met onze lampen bijvoorbeeld.” Op naar volgend jaar dus voor een volgende editie van de Dutch Open Dance. Wellicht in de nieuwe zaal. Maurice Vos. Foto Maurice Vos.

Auteur

Albert-Jan Garama