Asser scholen werken samen om jonge nieuwkomers sneller te laten wennen

Assen

Assen - Drie scholen voor voortgezet onderwijs in Assen, het Dr. Nassau College, PrO Assen en CS Vincent van Gogh gaan samenwerken in een programma dat jonge nieuwkomers helpt om sneller te wennen aan de gebruiken in de Nederlandse samenleving.

Met dit programma, dat mogelijk is gemaakt door financiële steun van de Rabobank en de gemeente Assen, worden zij gekoppeld aan een Nederlandse leeftijdgenoot, een buddy. “Met een buddy sta je er niet alleen voor. Je hebt direct contact met Nederlandse leeftijdgenoten. De taal leren en wennen aan een andere samenleving gaat daardoor veel gemakkelijker”, vertelt Karin Zwiers, coördinator Dr. Nassau College ISK. “Ook voor de Nederlandse jongeren die hier aan meewerken heeft deelname aan dit programma voordelen. Zij krijgen meer zelfvertrouwen doordat ze anderen begeleiden – ga maar na, ze zijn ineens een rolmodel – en ze leren extra vaardigheden aan door hun deelname aan het programma. De buddy’s worden gecoacht door docenten van de deelnemende scholen die hiervoor speciaal getraind worden.” Karin: “Het is voor het eerst dat dit programma in Drenthe wordt uitgevoerd. Wel loopt dit programma al bij zo’n vijftien ISK’s in Nederland en de resultaten tot nu toe zijn veelbelovend. Het Peer Buddy Nieuwkomer-programma in Assen wordt ontwikkeld onder leiding van Peer2Peer, een organisatie die zich volledig heeft toegelegd op het begeleiden van scholen die van en met elkaar willen leren. De gemeente Assen en de Rabobank ondersteunen het programma met financiële middelen.” De training van de coaches begint op 14 november aanstaande. Tijdens de eerste trainingsdag ondertekenen vertegenwoordigers van de deelnemende scholen, de gemeente Assen, de Rabobank en Peer2Peer de overeenkomst waarin deze samenwerking wordt geregeld. Ook wordt bij deze gelegenheid de plaquette onthuld waarop vermeld staat dat de ISK van het Dr. Nassau College zich officieel een Peer2Peer-school mag noemen.

Auteur

Albert-Jan Garama