Koor Enjoy jubileert

ASSEN

Koor Enjoy, bestaande uit cliënten van de Langdurige Zorg van GGZ Drenthe, geeft vrijdag 17 november hun 10 jarig jubileumconcert in de Adventskerk in Assen.

Het concert begint om 20.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur. De toegang is gratis. De avond wordt geopend door wethouder Harmke Vlieg. Rop Janze, cabaretier, verzorgt de presentie. José Zwerink verzorgt een gastoptreden zowel solo als met het koor. ,,Tevens zijn er nog een aantal mooie verrassingen op het gebied van licht en beeld, verzorgt door My Facilities”, zegt pianiste Ria Hoving. Er wordt veel geoefend voor het concert. ,,We zijn sinds begin dit jaar druk bezig met het instuderen van nieuwe nummers. Maar dat is het niet alleen natuurlijk. Ook besteden we aandacht aan de presentatie van het koor. Hoe zing je een nummer, welke emotie wil je over brengen. Daarnaast is het concert voorbereid door een commissie, bestaande uit een aantal koorleden, de pianiste en dirigente Gerda Prakken.” ,,Het idee voor het koor ontstond bij het eerste Zingevingsfestival dat door GGZ Drenthe werd georganiseerd”, vertelt Ria.,,Dit is een jaarlijkse dag met en voor cliënten en betrokkenen met onder andere muziek, theater, sport, zingeving en diverse workshops met als doel los te zijn van je psychische klachten. Twee cliënten wilden graag zingen in een koor, maar durfden de stap niet te nemen. Hierdoor is het idee ontstaan om een koor te beginnen. Ria en Gerda werkten al jaren samen als secretaresse en psychiater bij het toenmalige psychosecluster van GGZ Drenthe. Beide hadden de nodige ervaring in de muziek en samen met de twee cliënten hebben ze partijen weten te overtuigen en was het koor een feit.” ,,Het koor begon klein, maar vrij snel nam het aantal leden toe. Het koor heeft zo’n twintig leden, soms iets meer soms iets minder. Een aantal leden is er al vanaf het begin bij. De koorleden zijn enthousiast en hebben veel plezier in het zingen, wat er ook van afstraalt. Door de jaren heen is het repertoire gelijk gebleven: popsongs, licht klassiek, en swingende nummers. Wel is de moeilijkheidsgraad toegenomen. Was het in het begin vaak eenstemmig of een makkelijke tweede stem, nu regelmatig drie stemmige nummers.” Het koor verzorgt zo’n zes tot acht concerten per jaar. ,,De muziek die we spelen wordt zowel door de koorleden als door de pianiste en dirigente aangedragen en dan beslissen we democratisch.” ,,Doel is samen zingen en iets mooi neerzetten, plezier hebben en dit met het publiek te delen. Secundair draagt het koor bij aan het zelfvertrouwen, erin geloven dat je ondanks je psychische aandoening en de mogelijke beperkingen die je daardoor ondervindt, je wel degelijk in staat bent om iets te kunnen. Tevens draagt het koor bij de voordelen die er helaas vaak nog zijn, te beslechten.” De naam van het koor, Enjoy, is door de koorleden zelf bedacht, legt Ria uit. ,,Het is een mooie toepasselijke naam: het koor is enthousiast en brengt vreugde en het laat zien dat mensen met een psychische aandoening, net als ieder ander bovenal mens is, en met plezier wil leven.”

Auteur

admin