Gastreporter Wilma van Wijngaarden brengt een bezoek aan seniorenbios DNK

Assen

De seniorenbios: Een ouderwets gezellig 'avondje uit gevoel'

ASSEN - Mijn moeder en ik gaan 30 oktober naar de film Gifted van de seniorenbios. Hoewel het centrum van Assen redelijk rustig is op dinsdagmiddag 1330 uur, is het al druk in de bioscoop van DNK. Mijn verwachting was dat ik een handjevol mensen aan zou treffen. Maar niets blijkt minder waar: een bijna uitverkochte grote zaal! Om 14.00 uur gaat het beginnen, en ik vind het best een beetje spannend om als 49-jarige naar de seniorenbioscoop te gaan. Val ik uit de toon als 'jongere'? Om 14.00 uur verwelkomt de medewerker van DNK ons en legt even uit dat er een pauze is. Verder geeft hij aan waar de film over gaat. Hij heeft de film zelf ook gezien en weet waar hij het over heeft (top!). Hij geeft aan te letten op het acteerwerk van het kleine meisje in de film, dat vond hij zelf erg goed. De film moet nog beginnen, maar ik voel dat ik hier echt te gast ben. Vroeger had je dat in het theater ook wel een woordje van welkom, maar tegenwoordig zie ik dat minder vaak gebeuren. Jammer eigenlijk. En wat me ook opviel: je kunt wensen of tips voor films voor de komende periode doorgeven aan de medewerkers van de Nieuwe Kolk. Het maakt echt verschil of je met jeugd in een bioscoop zit of met senioren. Doelgroepenbeleid noemen ze dat met een duur woord. Nu geen popcorn en troep in de zaal. Ik moet wel een beetje gniffelen om 'de standaardbegrafenisformule koffie met cake' in combinatie met senioren als doelgroep. Misschien een keer een ander koekje als variatie? Maar waar in Assen ben je een middag onder de pannen voor 7 euro inclusief koffie en wat erbij? En waar word je in een bioscoop nog ontvangen en welkom geheten voordat de voorstelling aanvangt? Dan de film Gifted. Een prachtige film met mooi acteerwerk van het kleine meisje. Het gaat over een hoogbegaafd meisje van rond de 7-8 jaar die opgroeit bij haar oom. Ze blijkt een wiskundeknobbel te hebben. Het dilemma van de film is of het meisje gewoon kind kan zijn of dat ze op jonge leeftijd al top wetenschapper moet worden. Natuurlijk zitten er best wat clichés in de film: Haar oom wordt verliefd op de schooljuf, en de moeder van de oom blijkt een nare vrouw te zijn. Maar gelukkig komt het allemaal goed aan het eind. De medewerker van de Nieuwe Kolk had wat ons betreft helemaal gelijk over het acteerwerk van het meisje. De senioren van Assen hebben de mooie formule van seniorenbios allang ontdekt! Wilma van Wijngaarden.

Auteur

Albert-Jan Garama