Kristallnachtlezing in Herinneringscentrum Kamp Westerbork

HOOGHALEN

De Kristallnacht en de gevolgen hiervan hebben diepe sporen achtergelaten in het leven van de Joodse Bert Woudstra. Hij vertelt hier op zondag 12 november over tijdens de ooggetuigenlezing in het kader van de activiteiten rond de herdenking van de Kristallnacht.

Na de Reichskristallnacht, op 9 november 1938, kwam een grote stroom vluchtelingen naar Nederland. Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork werd toen gebouwd.

Bert Woudstra is op 19 februari 1932 in Enschede geboren. Hij heeft een Nederlands Joodse vader en een Duits Joodse moeder. Zijn ouders zijn eigenaar van een modezaak. Bert heeft een broer. In de periode tussen de Kristallnacht en de Duitse inval is de familie Woudstra tot twee keer toe bijna naar Engeland gevlucht. Het bezit van en de verantwoordelijkheid voor de modezaak weerhoudt hen er echter van om daadwerkelijk te vluchten. Ook zijn de zorgen over hun Duitse familie groot.

Als wraak voor een sabotagedaad wordt de vader van Bert op 14 september 1941 bij een razzia opgepakt, samen met 104 andere Twentse Joodse mannen. Dit is de laatste keer dat Bert hem ziet. Bert, zijn moeder, zijn broer en een inwonende Duitse neef duiken onder. Zijn broer belandt uiteindelijk als Engelandvaarder bij de Royal Air Force (RAF). Zijn neef, ook Engelandvaarder, dient bij de Prinses Irene Brigade.

Na de oorlog lukt het Bert om samen met zijn moeder en broer hun modehuis weer een plaats in de samenleving te geven. Hij wordt lid van de commissie Nooit Meer – Nie Wieder. Bert heeft altijd nog veel pijn van de oorlog. Daarom wil hij jongeren en volwassenen een les voor de toekomst geven, wat er met mensen - en met name met kinderen - gebeurt als ze 'in hokjes worden gestopt' en worden gediscrimineerd.

Na afloop van de lezing in Herinneringscentrum Kamp Westerbork, die begint om 14.00 uur, beantwoordt Bert Woudstra graag vragen van het publiek. De toegang voor de lezing is bij de entree voor het museum inbegrepen. Eigen beeld.


Auteur

Redacteur