Judoka's Kubi Nage naar Groningen

WESTERBORK

Naast de reguliere judowedstrijden zijn er ook wedstrijden waarbij twee judoka's een Kata demonstreren.

Het judo kent een aantal kata's (形, vormen), waarin de opgenomen judotechnieken op formele wijze dienen te worden uitgevoerd. Kata's kunnen gezien worden als "de grammatica" of "de ruggengraat" van het judo. Ze vormen ijkpunten voor de techniek. Het uitvoeren van kata's is een verplicht onderdeel van het danexamen, maar wordt ook daarbuiten beoefend. Na de ochtendtraining in Haren was het tijd om naar het Distrctskampioenschap Kata van Noord Nederland te gaan. Deze vond plaats bij Dijkmansport in Groningen. Anne Postma en Peter Kuipers van judovereniging Kubi Nage uit Westerbork deden mee met het Go no Sen kata. In dit kata wordt gedemonstreerd hoe tori een aanval van uki kan overnemen om zo zelf een worp te maken en zo de wedstrijd te winnen. Robert Peletier en Richard Bel, trainer van Kubi Nage, deden mee met het Katame no Kata. In deze Kata wordt een serie houdgrepen, verwurgingen en armklemmen getoond. Uki probeert om uit de controle van tori te komen en deze reageert dan met een verandering van houdgreep, het aanzetten van de verwurging of de armklem. Bij het Go no Sen behaalden Anne en Peter de derde plaats. Trainer Richard is samen met Robert een jaar lang districtskampioen van het Katame no Kata. Op de 1e foto zijn Robert en Richard bezig met hun Katame no Kata op de voorgrond en Peter en Anne met het Go no Sen Kata op de achtergrond. Op de 2e foto krijgen Anne en Peter de medailles omgehangen voor het behalen van de 3e plaats. Op de 3e foto staan Richard en Robert op de eerste plaats. Op de 4e foto staan de medaille winnaars op een rij: vlnr Peter, Richard, Robert en Anne Tekst en foto's Irma Doeleman.

Auteur

Albert-Jan Garama