Rondleiding en film in Drents Archief Assen

ASSE

ezoekers kunnen op vrijdagmiddag 10 november deelnemen aan een rondleiding langs de architectuurgeschiedenis van het monumentale pand van het Drents Archief.

Van de supermoderne entree via het monument uit 1901 tot de middeleeuwse kloostergang. De rondleiding wordt gegeven op 10 maart van 14.00 tot 14.30 uur.

Film van de maand

Na afloop is er gelegenheid de film van de maand bekijken in de Digilounge. De film “Verkeer en vervoer ’20 – ‘80” toont bijzondere opnames van het verkeer in de Drentse dorpen en steden door de jaren heen. De beelden laten het dagelijks leven zien in een tijd waarin heel veel veranderde. Deelname is gratis.

Het monumentale gedeelte van het Drents Archief is rond 1900 ontworpen door Rijksbouwmeester Jacobus van Lokhorst. Net als veel architecten uit zijn tijd liet hij zich inspireren door de middeleeuwse architectuur. Dat is niet verwonderlijk aangezien in de middeleeuwen op deze plek het nonnenklooster Maria in Campis lag. De vierkante plattegrond, die nog steeds herkenbaar is, was geheel volgens de regels van de cisterciënzer orde, waartoe de abdij behoorde. De kloostergang in het huidige gebouw was ten tijde van het klooster een van de kruisgangen, gelegen rondom de kloosterhof. Tijdens de rondleiding kunnen de deelnemers een digitale reconstructie van het klooster bekijken. Uiteraard is er ook aandacht voor de bouwelementen van het monumentale pand uit 1901.

Foto Drents Archief.


Auteur

Redacteur