Opening Wadudu insecten centrum Beilen

BEILEN

De officiële opening van Wadudu insecten centrum op 4 november in Beilen door gedeputeerde Henk Jumelet, wethouder Gerard Lohuis (gemeente Midden Drenthe) en Janmar Katoele (Wadudu).

Het insecten centrum combineert kweek, onderzoek en advies om te komen tot een duurzame invulling van de insectenkweek in Noordwest Europa. In het insectencentrum worden twee soorten insecten gekweekt: meelwormen en Black Soldier Flies. In samenwerking met Van Hall Larenstein Hogeschool en Aeres Hogeschool is Wadudu een project gestart met het kweken van Black Soldier Flies op reststromen in pluimveestallen. De larven worden ingezet als voer en afleidingsmateriaal voor kippen. Wadudu heeft in het kader van innovatie en het produceren van duurzaam voedsel voor de pluimveehouderij subsidie ontvangen van de provincie Drenthe. Gedeputeerde Henk Jumelet: “Wadudu is een mooi voorbeeld van de vele innovatieve bedrijven die Drenthe rijk is. Het onderzoek met de Black Soldier flies is nieuw en vergt veel pionierswerk. Het is heel bijzonder dat een bedrijf dat net begonnen is al zo’n grote speler in de markt is.” WAFL Innovation Award Het innovatieve karakter van Wadudu valt zowel nationaal als internationaal in de smaak. Onlangs heeft Wadudu namelijk de WAFL Innovation Award gewonnen voor het project met de Black Soldier Flies. WAFL is een internationaal congres van bedrijfsleven en wetenschappers waar dierenwelzijn op agrarische bedrijven en ketenniveau centraal staat.

Auteur

Albert-Jan Garama