Kristallnacht staat centraal in Radio Westerbork

Westerbork

Op het terrein van Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt zondag 5 november Radio Westerbork uitgezonden. In de tweede aflevering van deze radioserie staat de Reichskristallnacht centraal. Radio Westerbork is een samenwerking met RTV Drenthe en wordt live uitgezonden tussen 14.00 uur en 15.00 uur.

De Reichskristallnacht vond plaats in de nacht van 9 op 10 november 1938. Hitler en Goebbels besluiten tot een georganiseerde pogrom. Tientallen synagogen worden aangestoken, duizenden winkels kort en klein geslagen. Honderden Joden worden vermoord. Hierna vindt de eerste grootscheepse arrestatie van Joden plaats. In Radio Westerbork praat presentator Sophie Timmer onder meer met ooggetuige Mirjam Weitzner-Smuk. Ze wordt geboren in Duitsland. Kort na de Reichskristallnacht zetten haar ouders Mirjam op de trein naar Nederland. Ze wordt in 1943 bij een razzia opgepakt en naar Westerbork gestuurd. Daarna zit ze in Bergen-Belsen, Theresienstadt, Auschwitz en Märzdorf. ‘Zorgen om Duitse familie’ Ook hoort u een reportage over Bert Woudstra. Hij wordt in 1932 in Enschede geboren. Hij heeft een Nederlands-Joodse vader en een Duits-Joodse moeder. De Kristallnacht maakt diepe indruk op Bert. Zo zijn de zorgen over zijn Duitse familie groot. Directeur Dirk Mulder van Herinneringscentrum schuift ook aan tafel aan. Hij vertelt over de Reichskristallnacht en de gevolgen hiervan. Tot slot neemt conservator Guido Abuys een tekening over de gebeurtenissen in 1938 onder de loep. Directeurswoning De overkapping van de commandantswoning van Kamp Westerbork is zondag 5 november wederom het decor van Radio Westerbork. Het gebouw deed aanvankelijk dienst als voormalige directeurswoning van Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork. Dit kamp werd ingericht na de Reichskristallnacht, als opvang voor de vluchtelingen uit Duitsland en Oostenrijk. Ook over deze geschiedenis vertelt Dirk Mulder in Radio Westerbork. Prins Claus Conservatorium De muziek wordt op 5 november verzorgd door het vioolduo Anna Czulsky en Alexandra Ruisz. Beiden studenten van het Prins Claus Conservatorium in Groningen. De uitzending is gratis bij te wonen door publiek. U kunt zich daarvoor melden bij de kampcommandantswoning op het kampterrein. De pendelbus vertrekt vanaf het museum en brengt u naar het kampterrein op vaste tijden. De uitzending op Radio Drenthe begint om 14.00 uur en duurt tot 15.00 uur.

Auteur

Cindy Houwen