Verkeer en vervoer film van de maand november in het Drents archief

Assen

In het Drents Archief draait in de maand november de film 'Verkeer en vervoer ’20 – ‘80.' De film toont bijzondere opnames van het verkeer in dorpen en steden door de jaren heen.

De beelden laten het dagelijks leven zien in een tijd waarin heel veel veranderde. De film draait doorlopend in de Digilounge van het Drents Archief, duurt 30 minuten en is gratis toegankelijk. In de film is allerhande verkeer en vervoer uit de jaren ’20 tot de jaren ’80 te zien. Zo loopt in Diever het dorp uit om de eerste auto door het dorp te zien rijden. De DSM (Dedemvaartse Stoomtreinweg Maatschappij) raast met de trein door het Drentse landschap. Verderop in de film is te zien hoe de treinen door de jaren heen veranderd zijn. In de jaren ’30 wordt het steeds wat drukker in de straten en maken we kennis met de agent die het verkeer veilig door de straten van Meppel leidt. In de jaren ‘50 passeert een bus van de DABO (Drentsche Autobusonderneming). Onder grote belangstelling wordt er op vliegveld Eelde een vliegtuig uitgebreid bekeken. Vanaf het perron op station Meppel wordt koffie aan de treinpassagiers verkocht. En de solexrally in Emmen trekt ook veel bekijks. Aan het eind van de film volgt een rondje door Assen: over de Brink en de Noordersingel en de Collardslaan richting het Wapen van Drenthe en via de oude Kolk naar de Markt. De opnames zijn gemaakt door verschillende (amateur)filmers. Hun films zijn opgenomen in de collectie van DAVA, de audiovisuele tak van het Drents Archief. De films zijn van woensdag 1 november tot en met donderdag 30 november tijdens openingstijd doorlopend te bekijken in de Digilounge van het Drents Archief. De film duurt ongeveer 30 minuten. De toegang is gratis. De openingstijden zijn dinsdag tot en met donderdag 10.00 tot 17.00 uur en vrijdag 10.00 tot 13.00 uur.

Auteur

Cindy Houwen