Robotica centraal tijdens Nederland Leest in Drentse bibliotheken

Assen

De campagne Nederland Leest staat dit jaar in het teken van robotica. Daarom organiseren veel Drentse bibliotheken in de maand november activiteiten rondom dit thema.

De bibliotheken geven zo ruimte voor de discussie of het een zegen is dat robots een steeds grotere rol in onze samenleving spelen. Ook is er deze maand een cadeautje van de Bibliotheek: het boek ‘Ik, robot’ van Isaac Asimov. Activiteiten in bibliotheken Ronald Giphart in Coevorden en De Wijk In vrijwel iedere gemeente vindt een activiteit plaats. Zo komt in de bibliotheken in Coevorden en De Wijk schrijver Ronald Giphart. Het wordt een vrolijke avond waarin hij vertelt over het schrijven met robots, want dat heeft hij het afgelopen half jaar gedaan. Het uiteindelijke verhaal is als tiende verhaal toegevoegd aan de Nederland Leest-editie van ‘Ik, robot’. Giphart neemt een robot mee naar de bibliotheken, die 10.000 boeken heeft gelezen en gaat ter plekke een verhaal schrijven met het publiek en de robot. Professor Tinie Kardol in Meppel over robotica in de zorg In Meppel houdt professor Tinie Kardol een lezing over robotica in de zorg. Kardol is bestuurder van Stichting Vughterstede en hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel, waar hij de leerstoel Active Ageing bekleedt. Stichting Vughterstede was de eerste zorginstelling die de zorgrobot Zora in huis nam. Voor kinderen is er de workshop ‘Bibberbeestjes maken’. Demonstratie 3D-printer in Gieten In Bibliotheek Gieten geeft Lambert Meringa een interactieve demonstratie van de 3D-printer. Jouw.buzz in Aa & Hunze, Midden-Drenthe, Tynaarlo, Westerveld In de gemeentes Aa & Hunze, Tynaarlo, Westerveld komt jouw.buzz met een robot-workshop ‘Maak je eigen BorstelBotje!’ Met een een tandenborstel, een batterijtje, koperdraadjes, een motortje maken deelnemers hun eigen BorstelBotje. En na afloop is er een race tussen de verschillende robotjes. Meer informatie over de activiteiten is te vinden op de sites van de betreffende bibliotheken via www.bibliothekendrenthe.nl. Stellingen Tijdens Nederland Leest wordt ook het publiek via de social media uitgenodigd om via stellingen mee te discussiëren over het thema. Nederland Leest De Bibliotheek is de plaats voor ontmoeting en debat over maatschappelijke thema’s en bespreekt dit jaar het thema ‘robotica’. Nederland Leest vindt ieder jaar plaats gedurende de maand november. Om bezoekers bij het thema te betrekken, krijgen ze een gratis boek wanneer ze over het thema meepraten. Het boek dat dit jaar centraal staat is ‘Ik robot’ van Isaac Asimov. Het is een futuristische raamvertelling rond hoofdpersoon Susan Calvin (1982), robotpsycholoog in 2057, die terugblikt op haar leven. Meer over Nederland Leest op www.nederlandleest.nl. Robotica Robotica is nadrukkelijk een thema dat overal in de maatschappij speelt. Niet alleen technische bedrijven, maar ook zorginstellingen, onderwijsinstellingen, landbouw, culturele instellingen en zelfs de lokale middenstand hebben er mee te maken. De robots waren al een eeuw geleden voorspeld, maar ze komen er nu echt in grote getale. Binnen een paar jaar zijn zelfrijdende auto’s, bezorgdrones en machines met kunstmatige intelligentie de normaalste zaak van de wereld. En dat terwijl robots in fabrieken en bedrijfsterreinen natuurlijk al tientallen jaren bestaan. Tegenwoordig worden krantenartikelen al door bots geschreven. Waar eindigt dit? In een zonnige toekomst of is dit jui

Auteur

Cindy Houwen