Hugo Bergveen in boek over Veenhuizen: Woning, Werk en Wederhelft

VEENHUIZEN

Vrijdag 27 oktober verschijnt het boek Woning, werk en wederhelft - Leven na detentie, door Hugo Bergveen. In Woning, werk en wederhelft beschrijft Hugo Bergveen op zijn kenmerkende licht-ironische toon hoe hij na een lange periode van detentie zijn leven op de rit probeert te krijgen.

De zoektocht naar een plek in de samenleving lijkt allesbehalve simpel. Woning, werk en wederhelft is een persoonlijk relaas over alledaagse beslommeringen, bureaucratie en het zoeken naar zingevingben inzicht in eigen persoon. Bergveen plaatst zijn verhaal in een breder perspectief en laat zien waar ex-gedetineerden tegenaan lopen als ze weer een leven proberen op te bouwen. Geen boek vol zelfbeklag, maar een spiegel voor onze samenleving. Hoogleraar Reclassering Peter van der Laan schrijft in zijn voorwoord: ‘Bergveen beschrijft gebeurtenissen, ervaringen en gevoelens die je niet leest in handboeken, protocollen en beleidsplannen over reclasseringstoezicht, begeleiding en nazorg. Daarom heb ik het met zoveel interesse gelezen.’ Hugo Bergveen (1950) vervulde directiefuncties in verschillende non-profitorganisaties, totdat hij huiselijk geweld pleegde. Hij bracht in totaal 3½ jaar door in de gevangenis. Eerder beschreef hij zijn ervaringen met detentie in het boekje Bajes voor beginners. Momenteel doet hij als vrijwilliger werkzaamheden voor diverse musea, is betrokken bij de integratie van nieuwkomers en fungeert als klankbord voor mede ex- gedetineerden. Boekpresentatie bijwonen? Aanmelden kan t/m 26 oktober via info@gevangenismuseum.nl

Auteur

ggeersing