FC Amboina Vrouwen 1

Assen

  Het gaat goed met FC Amboina. Met twee herenteams en plannen voor jeugdvoetbal heeft de van origine Molukse voetbalvereniging ook weer een damesteam.

In 1968 startte FC Amboina als eerste voetbalvereniging in Assen met een damesteam. De verenging heeft lastige tijden gekend maar is inmiddels weer uit het dal geklommen. Er staat weer een stabiel eerste elftal, een tweede elftal en ook zijn er plannen om weer iets met de jeugd te gaan doen. Daarnaast staat er ook weer een damesteam. Verantwoordelijk daarvoor: Afra Hehanussa. “Dit idee komt niet bij mij vandaan”, regeert Hehanussa bescheiden, “Etelina Metekohy dient hier dan ook alle credits voor te krijgen. Zij nam contact met mij op en vroeg me of het mij leuk leek een damesteam te starten bij Amboina. Etelina is een echte voetbalster en vond het jammer dat er al lange tijd geen damesteam binnen FC Amboina actief was. Hier was ik het volledig mee eens en wilde haar graag helpen dit doel te bereiken.” En zo geschiede. Het opstarten ging vrij vlot. Bij Achilles werden een aantal wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen onder 19 gespeeld en via een enthousiaste voorzitter John Matahelumual werden kaarten geregeld waarmee dames werden ‘gelokt’. Het leverde voldoende spelers op om te beginnen en niet lang daarna was de eerste training. De ooms “Als klein meisje ging ik vaak samen met mijn vader bij FC Amboina kijken”, vertelt Hehanussa verder, “De ooms (tweede generatie Molukkers, red.) speelden toen nog op de oude locatie. Amboina is toch een club waarmee je van huis uit in contact komt. Mijn broertje en ik gingen op 30 april ook liever naar de jaarlijkse Amboina-dag dan dat we Koninginnedag gingen vieren in de stad.” Afra Hehanussa begon zelf met zaalvoetbal bij FC Assen. “Dat was destijds ook een heel gevarieerd en gekleurd team. Ik weet nog dat we voornamelijk Engels moesten spreken omdat er veel Afrikaanse kindjes in het team speelden die de taal nog niet beheersten. Ik heb daarna de overstap naar volleybal gemaakt. Ik ben eigenlijk ook helemaal geen voetballer, maar een volleyballer. Tussendoor heb ik nog wel geprobeerd het voetballen weer op te pakken bij Asser Boys, maar dit hield snel op na een blessure aan de lies. Uiteindelijk heb ik mij volledig op het volleyballen gestort.” De ambitie is om een elftal op te zetten, maar dat lukt op dit moment nog niet helemaal. Daarom is begonnen met een team dat meedoet met de 7 tegen 7 competitie op een half veld. “We hebben bijna genoeg dames voor een elftal, maar er zijn andere factoren waardoor het moeilijk wordt om deze ambitie te halen. We hebben dames die in de zorg werken, kinderen hebben of onregelmatig werken. Hierdoor is het voor sommige dames lastig om volledig commitment te geven aan het spelen op zaterdag.” Kick FC Amboina Vrouwen 1 speelt dit najaar 7 tegen 7 competitie op vrijdagavonden. De wedstrijden worden gespeeld bij één van de vijf teams uit de competitie en elke speelronde wordt tegen alle tegenstanders gespeeld. Dus vier wedstrijden op één avond. Vrijdag mogen de dames in Annen weer de wei in. “Eigenlijk wilde ik alleen helpen bij het opzetten en zelf niet spelen. Toch kriebelde het heel erg om mee te doen. Omdat ik meer een volleybalster ben leek keepen mij de beste positie. Ik vind het erg leuk om te doen en onderling kunnen wij het ook erg goed met elkaar vinden. Ik vind het oprecht erg mooi om dit mee te maken. Twee week geleden speelden we voor ons thuispubliek en dat geeft echt een kick!” Maurice Vos

Auteur

Cindy Houwen