Eva Schloss, de stiefzus van Anne Frank, vertelt haar verhaal

HOOGHALEN

Herinneringscentrum Kamp Westerbork organiseert in samenwerking met De Balie op zondag 29 oktober om 14.00 uur voor het eerst een vrijheidslezing.

De gastspreker is Eva Schloss, holocaustoverlevende en stiefzus van Anne Frank. Schrijfster en theatermaakster Marjolijn van Heemstra gaat na afloop van de lezing met Eva in gesprek.

In 1938 vlucht het Weense gezin van Eva voor de nazi’s en komt in Amsterdam terecht. Daar ontmoet ze Anne Frank; haar overbuurmeisje. Het gezin Schloss wordt, na verraad, gedeporteerd naar Westerbork en vanuit daar in mei 1944 naar Auschwitz-Birkenau. Eva en haar moeder overleven de oorlog. Eva sprak veertig jaar lang niet over de verschrikkingen die ze meemaakte tijdens de oorlog.

Na de oorlog trouwt Eva’s moeder met Otto Frank, de vader van Anne Frank. Eva is vanaf dat moment haar stiefzus. Eva Schloss geeft nog regelmatig lezingen waarin ze de lessen van haar eigen geschiedenis toepast op de actualiteit en zich luid en duidelijk uitspreekt tegen racisme en de groeiende xenofobie in de Westerse wereld.

Deze Vrijheidslezing is een samenwerking met actrice, filmmaker en gepromoveerd socioloog Martha van der Bly. Zij maakt momenteel de documentaire Eva’s Mission. Dit is een film over het bewogen leven van Eva Schloss.

Politiek cultureel podium De Balie organiseert De Vrijheidslezing al vier jaar. In De Vrijheidslezing staat altijd het verhaal van een vrijheidsdenker centraal. Eerdere sprekers waren mede-oprichter van de #BlackLivesMatter-beweging Patrisse Cullors, de Brits-Pakistaanse radicaliseringsdeskundige Maajid Nawaz, de Egyptische feminist Nawal el Saadawi, politiek activist Andrei Sannikov uit Wit-Rusland, internetactivist Esra’a al Shafei uit Bahrein en de Ugandese LGBT activist Frank Mugisha.

De toegang voor de lezing is niet bij de entree voor het museum inbegrepen, maar kaarten zijn los te bestellen voor € 5,00 per persoon (ook voor donateurs). Aanmelden kan door een mail te sturen aan info@kampwesterbork.nl. De lezing op 29 oktober begint om 14.00 uur in het museum van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

De Vrijheidslezing wordt mede mogelijk gemaakt door vfonds en Stichting Democratie & Media.


Auteur

Redacteur