Duurzaamheidscentrum was griezelig groen

ASSEN

De afgelopen twee weken beleefden ruim 1.000 basisschoolleerlingen uit Assen griezelige en groene activiteiten in het duurzaamheidscentrum.

Ze ontmoetten slangen, vogelspinnen, (vleer)muizen, een schorpioen en zelfs een stinkdier. Het doel was om een beetje angst weg te nemen door de kennis over deze ‘griezels’ te vergroten. In opdracht van de gemeente Assen organiseerde IVN Natuureducatie deze activiteitenperiode, die aansloot bij het thema van de Kinderboekenweek: Griezelen, gruwelijk eng! En sommige kinderen vonden het in eerste instantie inderdaad gruwelijk eng. Iris Al van Zoo Bizar uit Orvelte bracht namelijk slangen, vogelspinnen, een schorpioen en zelfs een stinkdier mee naar het duurzaamheidscentrum. Maar hoe angstig sommige kinderen bij binnenkomst ook waren, dankzij de interessante informatie en professionele aanpak van Iris veranderde de angst al snel in interesse en nieuwsgierigheid.

Dat je niet heel bang hoeft te zijn in de Nederlandse natuur, bleek ook uit het verhaal van bioloog en kinderboekenschrijver Geert-Jan Roebers. Dankzij medewerking van Kinderboekhandel Rapunsel kwam hij naar Assen om te vertellen over zijn nieuwe kinderboek Ben niet bang voor de wilde dieren, dat gaat over ‘de griezels uit het dierenrijk’. Hij leerde de kinderen dat het belangrijk is om met respect voor de natuur te leven. Zijn boodschap: wees een beetje als de zebra. Zebra’s rennen niet direct weg als ze een leeuw zien. Ze houden het gevaar in de gaten en vluchten pas als het gevaar te dichtbij komt.

Tijdens de activiteitenperiode werden nog diverse andere lessen aangeboden. Zo gaf een vrijwilliger van Stichting Natuurbehoud Noordoost Overijssel een gastles over vleermuizen en gingen de jongste leerlingen aan de slag met een muizenontdekcircuit, begeleidt door de ‘muizenman’ van IVN Noord, Guido Lek. Op beide vrijdagen kwam Kirsten Kampinga van het Drents Museum om samen met de leerlingen van groep 3 t/m 6 de monsters van het Asserbos vast te leggen.

Foto T. Manak.


Auteur

Redacteur