Verkeersbrigade 50 jaar

ASSEN

Rond de oversteek en op school zijn tot en met 20 oktober diverse feestelijkheden en activiteiten. Tot en met donderdag wordt een presentje uitgereikt aan de mensen die voor het zebrapad wachten. ,,Dit gebeurt in samenwerking met de kinderen van groep 8”, zegt coördinator Tineke van Driel. Op school werden allerlei activiteiten georganiseerd die bijdragen aan bewustwording van verkeersveiligheid onder de kinderen. Zo was dinsdag voor de groepen 5 tot en met 8 de activiteit ‘trapvaardigheid’ van Veilig Verkeer Nederland op het schoolplein. Voor groep 1 en 2 was er de theatervoorstelling ‘Pablo de zebratemmer’ en een theatervoorstelling ‘Verkeersplanet’ voor groep 3 en 4. Groep 8 doet ook nog het dode hoek project, waarbij een vrachtwagenchauffeur langskomt om uitleg over de dode hoek te geven. In samenwerking met VVN Assen wordt een fietscontrole uitgevoerd.

De week wordt afgesloten met een fietstocht met alle kinderen van de school die vrijdag van 9.45 tot 11.00 uur met versierde fietsen door het centrum van de stad fietsen. Daarna volgt een toespraak van wethouder Harmke Vlieg. Voor brigadiers die de afgelopen 50 jaar geholpen hebben bij het oversteken van kinderen is er een speciale receptie. Deze is 20 oktober om 11.00 uur in het hoofdgebouw van de Emmaschool.   De oversteek voor kinderen aan de Nassaulaan wordt al 50 jaar onafgebroken bemand, en is daarmee de langst bezette oversteek van Nederland. Vrijwillige verkeersbrigadiers brengen de kinderen 4 keer per dag gedurende de schoolweek veilig naar de overkant, ’s ochtends van 8.10 tot 8.30, ’s middags van 12.00 tot 12.20, van 13.10 tot 13.30 uur en bij het uitgaan van de school, van 15.30 tot 15.50 uur, woensdag is het alleen ’s ochtends en ’s middags om 12.00 uur. Tijdens haar 25-jarig jubileum ontving de brigade een prijs van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) Drenthe. De verkeersbrigade is destijds ontstaan vanuit moeders van kinderen uit oud Assen-zuid van wie de kinderen naar de Emmaschool gingen. Zij pleegden overleg met de politie over de drukke oversteek en zodoende is de verkeersbrigade opgezet, legt Tineke uit. Zelf is ze al 15 jaar erbij betrokken. ,,Wat belangrijk is bij het brigadieren is oogcontact maken en dan ruim voor het zebrapad het stopteken geven zodat de automobilist genoeg remafstand heeft.” De brigadiers hebben naast de oranje jas of hesjes en stopborden ook de beschikking over flitskasten die gebruikt worden als het zicht slecht is.” Tineke maakt het rooster van de brigadiers op basis van beschikbaarheid. De brigade bestaat in totaal uit achttien personen, acht mannen en tien vrouwen. Zelf brigadiert Tineke zo’n vijf keer per week, iets wat ze met veel liefde en passie doet. ,,Dit moet gewoon blijven.” Cindy Houwen.

Auteur

Alfred Been