Tom Eggens over ‘Terror’

ASSEN

Mijn vriend en ik hebben twee en een half uur in de trein naar Den Haag gezeten om de première van de theatervoorstelling ‘Terror’ bij te wonen.

Uitgeput van de reis in de trein kwamen we aan in de Koninklijke schouwburg, dat maakte een hoop goed. We werden warm onthaald in de foyer, waar een rode loper was uitgerold richting de grote zaal.

Nadat we een plekje uitkozen in de foyer hadden we de tijd om tot rust te komen en even om ons heen te kijken. Het was erg chique, waar we niet op hadden gerekend. Achteraf hadden we dat wel kunnen weten natuurlijk. We waren immers niet zomaar bij de eerste de beste voorstelling, dit was de première!

Het Theaterstuk ‘Terror’ gaat over een moreel dilemma van een gevechtspiloot in een heftige situatie. Een vliegtuig met 148 passagiers wordt gekaapt door terroristen en vliegt richting een stadion met 54 duizend man. F16 piloot Lars Koch neemt tegen orders van hogerop in het initiatief het passagiersvliegtuig uit de lucht te schieten. Hierdoor red hij de mensen in het stadion. Direct daarna wordt hij in hechtenis genomen. Het publiek is de jury, had Lars Koch het vliegtuig door moeten laten vliegen, of heeft hij juist gehandeld?

Terwijl er werd omgeroepen dat de voorstelling zou gaan beginnen maakten wij ons al zorgen over de terugreis. We zouden de trein terug naar assen waarschijnlijk net niet halen, waardoor we zes uur zouden moeten wachten op de eerstvolgende trein. Tijdens de voorstelling maakten we ons al niet meer druk, ‘Terror’ had onze onverdeelde aandacht. Het stuk was super! Na de voorstelling was er nog een nabespreking over het stuk waarin iedereen kon discussiëren over de uitslag van de voorstelling. Mijn vriend en ik konden hier helaas niet meer aan meedoen, omdat we de trein nog konden halen als we de nabespreking zouden overslaan.

Vanzelfsprekend is een voorstelling als deze niet voor iedereen weggelegd. Als je totaal niet van rechtszaken houdt, is ‘Terror’ een lange zit. Maar als het morele dilemma in het stuk je aanspreekt, zul je erg genieten van de argumenten die heen en weer worden geslingerd. Soms goed onderbouwde argumenten, maar er zaten ook hevige drogredenen tussen. Het was de lange reis zeker waard en ik zou ‘Terror’ ook absoluut aanraden.

Terror is morgen (19 oktober) te zien in DNK.

Foto Gezinsblad


Auteur

Redacteur