Maak de reis van een weeskind in de 19de eeuw

ASSEN

Er zijn bijna geen weeskinderen meer in Nederland. Gelukkig maar! Ongeveer tweehonderd jaar geleden was dit wel anders.

Kinderen zonder ouders kwamen toen vaak terecht in een weeshuis. In het Drentse Veenhuizen zijn begin 19de eeuw drie enorme gebouwen neergezet om alle weeskinderen in Nederland op te vangen. Hoe verliep de reis naar het weeshuis en hoe zag het leven van een weeskind eruit? Op zondag 22 oktober ontdekken bezoekers het tijdens een gratis activiteit in het Drents Archief in Assen, voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Bij binnenkomst in het Drents Archief vangt de weesmoeder de bezoeker op. Zij verzorgt de inschrijving in het weeshuis. Daarna ga je snel aan de slag, want er moet gewerkt worden. In de spinnerij bijvoorbeeld, om geld te verdienen voor klompen en een schort. Ook leer je Johannes van den Bosch kennen. Hij was de directeur van de Maatschappij van Weldadigheid, hij bedacht dat daar alle weeskinderen in de 19de eeuw opgevangen moesten worden. Als aan het eind van de rit je ontslagbrief wordt ondertekend, dan mag je het weeshuis weer verlaten! Deelname is gratis. Aanmelden is niet nodig, het programma wordt doorlopend aangeboden van 13.00 tot 17.00 uur. Dit programma maakt onderdeel uit van Oktobermaand Kindermaand. Foto Drents Archief.

Auteur

admin