Rondleiding Drents Archief en minitentoonstelling Landrecht van Drenthe 1412

ASSEN

Bezoekers kunnen op vrijdagmiddag 13 oktober deelnemen aan een rondleiding langs de architectuurgeschiedenis van het monumentale pand van het Drents Archief.

Het is een reis door de tijd: van de supermoderne entree, via het monumentale gedeelte uit 1901 tot de middeleeuwse kloostergang. De rondleiding wordt gegeven op 13 oktober van 14.00 tot 14.30 uur. Na afloop is er gelegenheid de film en minitentoonstelling ‘Nieuw leven voor de Drentse grondwet’ te bekijken in de Digilounge. Deelname is gratis, opgave is niet nodig.

De rondleiding begint in de supermoderne entree, een ontwerp uit 2012. Via de Taubertoren die in 1980 werd neergezet op de plek van het oude bovengrondse depot loopt de bezoeker naar de oude tentoonstellingszaal van het Provinciaal Museum van Oudheden. Nu is dit deel in gebruik als Digilounge en Studiezaal. Tot slot gaat de rondleiding langs de kloostergang, het oudste stukje Assen en een restant van het middeleeuwse klooster Maria in Campis.

Het Landrecht van Drenthe uit 1412. Dit eeuwenoude document, dat als de oudste grondwet van Drenthe wordt beschouwd, is onlangs gerestaureerd. Het is zonder meer het belangrijkste stuk uit de middeleeuwse geschiedenis van Drenthe. In de handgeschreven tekst zijn voor het eerst de verhoudingen tussen de Drenten en hun toenmalige landsheer, de bisschop van Utrecht, vastgelegd. De middeleeuwse oorkonde was zwaar beschadigd. Zo’n 100 jaar geleden was al eens een poging tot restauratie gedaan, dat was geen succes. In de minitentoonstelling komt de bezoeker meer te weten over het gepuzzel tijdens het restauratieproces, de grondwet en identiteit, het perkament en de gebruikte inkt, de bisschop van Utrecht en de Drentse rechtspraak in de middeleeuwen.

Het originele document is tot en met 10 december te bezichtigen in het Drents Museum. Eigen foto.


Auteur

Redacteur