iC-ACCESS zoekt nieuwe manieren om oorlogsverhalen te vertellen

HOOGHALEN

Herinneringscentrum Kamp Westerbork staat deze maand in het teken van iC-ACCESS.

Dit Europese samenwerkingsverband zoekt naar nieuwe manieren om verhalen uit de Tweede Wereldoorlog te vertellen. In Westerbork is onder meer een 3D-weergave van concentratiekamp Bergen-Belsen te zien. Een kampoverlevende die bijna letterlijk aan het publiek kan laten zien waar hij in Bergen-Belsen liep, in welke barak hij sliep en waar hij op appèl moest staan. De 3D-weergave toont de gebouwen die er vroeger stonden en bevat verder foto’s, plattegronden, historische teksten en dagboekfragmenten. De komende twee weken zijn drie kampoverlevenden aanwezig om aan de hand van de 3D-weergave zijn of haar verhaal te vertellen.

Europees samenwerkingsverband

De virtuele reconstructie van Bergen-Belsen is ontwikkeld door Paul Verschure, hoogleraar cognitieve wetenschappen aan de Pompeu Fabra Universiteit van Barcelona. Hij maakt deel uit van het internationale project iC-ACCESS. Dit is een door de Europese Unie gesubsidieerd samenwerkingsverband tussen enerzijds de universiteiten van Amsterdam, Berlijn, Trondheim, West-Bohemia, Staffordshire en Barcelona en anderzijds Herinneringscentra als Westerbork en Bergen-Belsen. Gezamenlijk willen ze komen tot nieuwe manieren om het verhaal van de Tweede Wereldoorlog verder te vertellen.

Betwiste plekken

Het plaatsen van de virtuele reconstructie van Bergen-Belsen in het Herinneringscentrum is een van de manieren waarmee iC-ACCESS zich aan het publiek presenteert. Ook zijn er fietstochten met een gids langs de ‘betwiste plekken’op en rond het voormalige kampterrein, zoals de SD-bunker en de NSB-begraafplaats. Daarnaast wordt in de overkapping bij de commandantswoning een film vertoond over de geschiedenis van de woning. De activiteiten rond iC-ACCESS vinden plaats van zaterdag 14 tot en met zondag 29 oktober. Kijk voor de exacte invulling, data en tijden op www.kampwesterbork.nl.

Auteur

Albert-Jan Garama