Mensen van het WZA met Jikke de Vries

Assen

In het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) werken ruim 1200 mensen. Wie zijn zij en wat doen ze precies? Ter gelegenheid van de Donorweek (9-16 oktober) laten we in de 27ste aflevering van deze rubriek donatiecoördinator Jikke de Vries aan het woord.

ASSEN - Wat doe je als donatiecoördinator zoal? ,,Een van mijn taken is het registreren van gegevens voor de landelijke database van de Nederlandse Transplantatiestichting. Deze gegevens haal ik uit de donatieformulieren die bij elk overlijden in het ziekenhuis ingevuld moeten worden door de betrokken artsen. Het is namelijk aan de artsen om te bepalen of iemand geschikt is als donor. Zo ja, dan dient de arts het landelijke donorregister te raadplegen en, tenzij er 'nee' achter de naam staat, in gesprek te gaan met de nabestaanden over wel of geen donatie." ,,Als ik een donatieformulier tegenkom waarin ik zie dat er anders gehandeld is, dan neem ik contact op met de betreffende arts. Deze gesprekken geven voeding aan wat ik als mijn 'echte werk’ voel: zoveel mogelijk ondersteuning bieden rond donatie. Ik zorg dat de protocollen up-to-date zijn en makkelijk te vinden. Ik geef scholing over donatie aan artsen, arts-assistenten en verpleegkundigen en breng hen op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.” Wat vind je mooi aan je werk en aan het WZA? ,,Dit ‘echte werk’ heeft gemaakt dat ik mij in no-time erg thuis voelde in het WZA: ik heb met veel mensen contact. Ook vind ik het heel goed dat het WZA de training ‘Communicatie rond donatie’ aanbiedt aan IC-artsen en alle arts-assistenten in het ziekenhuis. Die training gaat over onderwerpen als omgaan met familie, hoe en wanneer vragen stellen, omgaan met emoties, enzovoorts. Voor artsen is dit gevoelige onderwerp immers ook best moeilijk. Er bestaan weliswaar wettelijke regels voor donatie, maar het toverwoord blijft ‘respect’: voor levensovertuigingen, voor de wens van de overledene, voor de positie van de arts, voor het lichaam van de overledene. Hoe beter de communicatie, hoe minder misverstanden er ontstaan. En hoe groter de kans dat de wens van de overledene gehoord wordt. Voor mij is dat het hoofddoel.” Welke gebeurtenis is je bijgebleven? ,,Dit is niet één gebeurtenis, maar een algemeen gevoel: ik voel oprechte ontroering als nabestaanden mij vertellen dat ze blij zijn met hun beslissing voor donatie. Ze vertellen dat het iets troostends heeft dat hun dierbare dankzij de donatie nog iets kan betekenen voor een ander. Maar nog blijer zijn ze met het gevoel dat hun keus recht heeft gedaan aan de persoon van de overledene. Dat is wat mij raakt: dat er op een heel verdrietig moment gekozen is voor wat het meest passend leek. En dat dat na verloop van maanden of jaren nog steeds als de juiste keuze voelt." WZA-Publiekslezing over weefsel- en orgaandonatie Op 30 november organiseert het WZA een publiekslezing over weefsel- en orgaandonatie. Jikke de Vries is één van de sprekers op deze avond: “Er bestaan veel misvattingen over donatie, op deze avond vertellen we de feiten. Zoals de zorgvuldige wijze waarop uitnameteams omgaan met de overledenen; zij zorgen er bijvoorbeeld altijd voor dat overledenen normaal opgebaard kunnen worden.” De donatiecoördinator zal zelf vertellen over weefseldonatie, die veel vaker mogelijk is dan orgaandonatie. Daarna houden een neuroloog, een IC-arts en een transplantatiecoördinator gezamenlijk een inleiding over de orgaanprocedure. Zoals altijd is er ook bij deze publiekslezing ruime gelegenheid om vragen te stellen. Meer info over deze publiekslezing kunt u lezen op www.wza.nl/data/agenda. Aanmelden is verplicht, dit kan via mailadres publiekslezingen@wza.nl, of telefonisch op donderdagen 0592-325999.

Auteur

Albert-Jan Garama