Lichtjesavond in de Hondenspeeltuin Midden-Drenthe

SMILDE

Als je hond, kat of ander huisdier komt te overlijden dan is dat bijzonder verdrietig.

Je krijgt te maken met het gemis van zijn of haar aanwezigheid. Een dier maakt deel uit van het gezin, je raakt er aan gehecht, je krijgt er een band mee. Je gaat een rouwproces in en voelt je verdrietig en leeg. In enkele gevallen lijdt het overlijden tot een depressie, is de eetlust weg en heb je geen energie meer. Sommige mensen gaan zich de vraag stellen of ze hun huisdier niet te vroeg hebben laten inslapen, of hij nog te redden was geweest. Soms wordt het blaffen van de hond nog gehoord hoewel de baas heel goed beseft dat de hond niet meer leeft. Voor een buitenstaander is het misschien niet te begrijpen maar dit is een normaal onderdeel van het rouwproces en gaat vanzelf weer over. Een gemiddeld rouwproces duurt 8 maanden. Voor de één korter, voor de ander langer. Een leeftijd kan een rol spelen geen huisdier meer te nemen en dan is het verwerken van “het laatste” huisdier extra zwaar. Veel mensen maken een rouwproces mee dat even echt en moeilijk kan zijn als bij het overlijden van een kind, familielid of vriend. De omgeving heeft soms geen begrip voor de duur van het rouwproces. In de hondenspeeltuin hoort men regelmatig verhalen over honden die niet meer onder ons zijn en nog steeds gemist worden. Om de baasjes te laten weten dat ze niet de enige zijn met (nog steeds) verdriet, organiseert de hondenspeeltuin een lichtjesavond. Samen staan we even stil bij de vreugde, geluk en liefde wat het dier ons heeft gegeven. De Lichtjesavond is 8 oktober en begint om 19.30 uur. Deelname is gratis. In verband met de koffie/thee en hapjes graag even aanmelden via de website van de hondenspeeltuin. www.hondenspeeltuinmiddendrenthe.nl

Auteur

Albert-Jan Garama