Homovervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog

HOOGHALEN

Tijdens de Drentse Regenboogweek, van 7 tot 14 oktober, is in Herinneringscentrum Kamp Westerbork een expositie te zien met aandacht voor de homovervolging in nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In de oorlog verscherpte het naziregime in Nederland bestaande wetgeving. Net als in Duitsland wilde de bezetter homoseksualiteit in Nederland bestraffen. Vervolging zoals in Duitsland vond in Nederland niet plaats, wel was je als homo extra verdacht.

In Duitsland werden vanaf 1934 steeds meer mannen opgepakt op verdenking van homoseksualiteit. De gearresteerden werden opgesloten in gevangenissen, tuchthuizen en steeds vaker concentratiekampen. Straffen liepen op van gedwongen castratie tot de doodstraf. Er zijn waarschijnlijk 50.000 tot 60.000 homoseksuele mannen gearresteerd, vooral Duitsers en Oostenrijkers.

De gangexpositie maakt onderdeel uit van de Drentse Culturele Regenboogweek. Naast Herinneringscentrum Kamp Westerbork, ook De Nieuwe Kolk in Assen, kerken en bibliotheken, verschillende activiteiten. Met filmavonden, discussies en lezingen wordt aandacht gevraagd voor de acceptatie van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT's) in Drenthe. Eigen foto.


Auteur

Redacteur