Regenboog-Zinnig ziet daglicht

DRENTHE

Het allereerste exemplaar van de Regenboog – Zinnig is overhandigd aan Gerard Nijenhuis en Jan Gilhuis.

Op dinsdag 3 oktober ziet deze bijzondere editie van het tijdschrift Zinnig het levenslicht in hun Hereboerderij in Bronneger. De zon schijnt als de Regenboog-Zinnig uit de gouden tas wordt gehaald. Op een tafeltje staan de veelkleurig gevulde champagneglazen te wachten op het proostmoment. Deze Zinnig staat in het teken van de regenboog, omdat het een week later Regenboogweek is in Drenthe. Een week gericht op de acceptatie van lhbt’ers. Gerard en Jan krijgen het eerste exemplaar, omdat in Zinnig een uitgebreid en persoonlijk verhaal staat met schrijver en dichter Gerard Nijenhuis. Hij vertelt daarin onder meer dat hij al meer dan 25 jaar samen is met Jan, maar dat daar een hele worsteling met zijn geaardheid aan vooraf ging. Hij trouwde met een vrouw en kreeg vier kinderen. “De opvatting toen was: aj trouwt met een vrouw, giet het vanzölf over.” De provincie Drenthe heeft de week van 7 tot 14 oktober uitgeroepen tot Regenboogweek, om stil te staan bij de sociale acceptatie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (lhbt’ers). Het Huus van de Taol heeft er voor gekozen om de week hiervoor al de speciale Zinnig te introduceren. De Regenboog-Zinnig ligt nu op de leestafel. De champagneglazen zijn leeg. In Bronneger is het tijd voor koffie met gebak. De Zinnig ligt vanaf nu in de boekhandel.

Auteur

Albert-Jan Garama