Nieuwe film van Brian op de Dijk

Assen

Assenaar Brian op de Dijk (24 jaar) heeft recent zijn tweede bioscoopfilm 'De Confrontatie II' uitgebracht. De première was in Utrecht. Naast éénmalige vertoningen in bioscopen gaat Brian langs scholen door het hele land.

ASSEN - Brian is verantwoordelijk voor zowel het verhaal als de productie en regie. Deze film heeft als thema pesten op middelbare scholen. De eerste bioscoopfilm met als titel 'De Confrontatie' l ging over adoptie en de zoektocht die hoofdpersonage Joost Veldhuis op het pad van zijn identieke tweelingbroer bracht, waarna zij samen veel mee hebben gemaakt. In deze tweede film gaat dit verhaal verder, ze komen in de puberteit en zo komt Joost voor vele keuzes te staan. Keuzes op gebied van vriendschap, liefde... en in zijn nieuwe klas komt pesten aan bod. Wat moet hij doen? De gepeste jongen helpen, maar de kans lopen om zelf ook gepest te worden? Niets doen en het laten gebeuren? of is de drang om erbij te horen en mee te doen toch groter? ,,De reacties zijn positief, ook op mijn speech waarin ik mijn eigen verhaal vertelde, zelf ben ik ook gepest. Wat ik zeg is blijf jezelf en laat je niet veranderen. Het is fijn reacties te horen dat wat je doet de mensen helpt. In eerste instantie koos ik hiervoor vanwege het maatschappelijk thema, maar toen het klaar was dacht ik, het is ook wel persoonlijk. Er zitten kleine dingen in de film die mij gebeurd zijn.” De film is ook een stuk verwerking. ,,Iedereen heeft wel iets met het thema. Bijvoorbeeld als je gepest wordt, iemand in je omgeving die gepest wordt of als pester. Brian had al jong interesse in de media. ,,Toen ik heel klein was deed ik al radio en tv programma’s na op verjaardagen bijvoorbeeld. Tijdens een snuffelstage ging Brian naar radio Assen, wat de passie aanwakkerde. En hij kreeg een eigen programma bij radio Annen. Hij studeerde film en journalistiek in Drachten en liep stage bij Oog TV. ,,Toen mocht ik onder meer Chantal Janzen interviewen. Dat was zo leuk, toen heb ik VIPS bedacht en dat is heel goed ontvangen en dit werd het platform voor mijn bedrijf VIPS TV. Ik maak ook bedrijfsfilms, voor een theater in Roden, Univé, Martiniplaza en daarnaast programma’s, reportages en vlogs.” Een aantal jaar geleden schreef Brian een verhaal dat hij gedroomd had op. Eerst dacht hij er een boek van te maken, maar besloot te proberen een film ervan te maken. Na onder meer 10 draaidagen was de film een feit. Die kennis en ervaring hiervan nam hij mee voor de tweede film, bijvoorbeeld qua planning. De meeste acteurs van de eerste film werkten ook nu weer mee. Zij werden via een castingoproep op Facebook gecast. Uit de ingezonden video’s werd een keuze gemaakt. Familie en vrienden werken tevens mee en doen vooral veel achter de schermen. Brian hoopt nog eens een serie of een horrorfilm te maken. “Het lijkt me leuk om daarmee verder te gaan.” Cindy Houwen. Foto Birgit Schalkwijk.

Auteur

Albert-Jan Garama