Gastreporter: Jan Meijerink bezoekt Kolkende Taal

ASSEN

Nog nooit had ik mezelf de tijd en rust gegeven, uitgezonderd sportfestiviteiten, om op mijn vrije zondagmiddag iets te ondernemen, laat staan iets cultureels. Zonde van mijn schaarse vrije tijd. Immers, anderdaags riep de arbeidsplicht alweer.

Nu ik, op papier althans, een dagje ouder word en mezelf in de rol van (vroegtijdig) pensionado heb gemanoeuvreerd heb ik me voorgenomen wat vaker vertier buiten de deur te zoeken. Bezoek van tentoonstellingen, exposities, open dagen, de rechtbank of iets degelijks. Tijd zat nu. Te starten op 17 september met een tv-opname van de culturele talkshow 'Kolkende Taal' van DNK in de eigen opnamestudio. Veel te vroeg, toch wat zenuwen misschien, sta ik bij de deur van Studio 1C en krijg alvast een mooi inkijkje achter de schermen van de voorbereiding van een heuse tv-opname. De redactie van het programma spreekt wat voor met de gasten, presentatrice Diana de Groot repeteert nog wat hardop en drentelt wat op blote voeten, de gesponsorde hoog gehakte schoentjes toch een maatje te klein?, van her naar der. Om 14.00 uur, twee Drentse kwartiertjes te laat, neemt Jetze Dam, manager Markt en Ontwikkeling bij DNK, het woord. Het blijkt dat het publiek grotendeels bestaat uit vaste gasten. Dam’s interactie met hen is daar dan ook naar. Ons kent ons. Het publiek wordt dan ook uitgenodigd voorstellen te doen wie de komende tijd uit te nodigen. Na een enthousiast en spontaan proefapplaus, later te gebruiken bij de montage, zijn de tafelgasten aan de beurt. Allen uitgenodigd met als item 'Geschiedenis'. Kars Klok (van Asser Praat over de Asser Geschiedenis), documentairemaker Johan Zielstra (over de Drentse zeeheld Lodewijk van Heide/Berend Botje uit Zuidlaren) en singer-songwriter Lavalu (bekend van het Pauperparadijs) zijn de begeesterde gasten. Ook de Asser filmmaker Reinout Hellenthal, met zijn film 'Anders' over de tolerantie en acceptatie van lbht’ers, komt nog wat meer variatie in het programma brengen. Dit geldt ook voor het, gefilmde, item van Jetze Dam, met Nederlands beroeps brombeer Maarten van Rossem vanuit het Spoorwegmuseum in Utrecht. Tussen de onderwerpen door brengt Lavalu gepassioneerd twee nummers, Bare en Longest dawn, van haar nieuwe programma 'Solitary High' ten gehore. Wat een stem uit zo’n frêle lichaam. Voor mij het hoogtepunt van de middag. En, nog mooier, 8 november treedt ze op in DNK. De uitzending van RTV-Drenthe was 1 oktober, uiteraard terug te zien via 'Uitzending gemist'. Dit geldt tevens voor de film 'Anders' en 'Berend Botje'. Volgende kans op bijwonen van Kolkende Taal: zondag 29 oktober, www.DNK.nl. Keertje doen! Jan Meijerink. Foto Gezinsblad

Auteur

Albert-Jan Garama