Tweede Dag van de Drentse Geschiedenis

ASSEN

Het Drents Archief en K&C, hebben samen met Cultureel Hart Assen en andere partners op 7 oktober de tweede editie van de Dag van de Drentse Geschiedenis.

Het oudste stukje van de Asser binnenstad vormt het toneel van veel verrassende activiteiten met een historisch tintje. Op de Kleine Brink, in het Drents Museum en in het Drents Archief kunnen bezoekers genieten van spannende verhalen, theater, muziek, rondleidingen, films en lezingen. Dit alles binnen het thema van dit jaar: “GELUK”. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk voor jong en oud. De Kleine Brink heeft op de Dag van de Drentse Geschiedenis wel iets weg van het Drentse platteland uit de jaren ’50 en ’60. Vanaf 13.00 uur begrazen Drentse heideschapen het grasveld, een klassieke oldtimerbus staat klaar voor een ‘retourtje geluk’, er zijn retro hapjes en drankjes en Asser muzikant Jason Staal zingt liedjes uit de fifties en sixties. Bezoekers kunnen hun geluk beproeven bij het Rad van Fortuin met mooie (culturele) prijzen! Er is aandacht voor kunst, muziek en theater én iedereen kan zijn eigen gelukspoppetje maken

Rondleidingen en lezingen

De Kleine Brink is ook het startpunt voor een stadswandeling; ‘toen was geluk nog heel gewoon’. Bevlogen gidsen van de Asser Historische Vereniging vertellen de verhalen achter de gevel, over het Assen van de jaren ’50 en ’60. In de Digilounge van het Drents Archief is de hele middag een informatiemarkt waar historische verenigingen en musea hun projecten en tentoonstellingen presenteren. Ook worden er rondleidingen gegeven door het depot, een indrukwekkende, ondergrondse schatkamer met kilometers archief. In het Drents Museum worden er flitsrondleidingen gegeven door de tentoonstelling ‘The Great Liao’ met de bijzondere vondsten in het graf van prinses Chen. Prof. dr. Hans van Koningsbrugge vertelt in de Statenzaal over het geluk én ongeluk van Louis van Heiden, de enige Drentse zeeheld.

Kinderen

Geschiedenis saai? Helemaal niet! Kinderen kunnen op onderzoek uit in de ondergrondse depots om te zien wat voor spannende documenten daar bewaard worden. Een plattegrond van 500 jaar oud? Echte perkamenten oorkondes met zegels eraan? Kinderen mogen het zelf bekijken en ouders mogen alleen mee als de kinderen dat willen! Van 13.00 tot 17.00 uur. Foto: klassieke Oldtimerbus van de Drentsche Auto-Bus Onderneming.

Auteur

Albert-Jan Garama