De commandantswoning als decor voor Radio Westerbork

HOOGHALEN

  Op het terrein van Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt zondag 1 oktober de eerste aflevering van de radioserie Radio Westerbork uitgezonden.

Het programma is een samenwerking met RTV Drenthe en wordt uitgezonden tussen 14.00 uur en 15.00 uur. De eerste uitzending in deze serie gaat over Joodse werkkampen. De Joodse werkkampen vormen een onderbelichte periode uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Vanaf 1942 werden Joodse mannen ondergebracht in werkkampen. Deze kampen waren het voorportaal van deportatie naar Kamp Westerbork en vervolgens naar de vernietigingskampen in het Oosten. Het idee voor Radio Westerbork komt voort uit de Innovatieprijs Drenthe. Om zoveel mogelijk ideeën te bedenken voor het ‘gebruik’ van de woning en/of overkapping schreven K&C Drenthe en het Herinneringscentrum een wedstrijd uit. De jury kende de Innovatieprijs toe aan het plan voor Radio Westerbork.

Commandantswoning

De overkapping van de commandantswoning van Kamp Westerbork is zondag 1 oktober het decor van Radio Westerbork. De voormalige directeurswoning van Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork was van 1942 tot 1945 de woning van de kampcommandant van Durchgangslager Westerbork. Het glazen paviljoen is neergezet om de woning te consolideren in de huidige staat. Gerwin Schoonewille van Bouwbedrijf Schoonewille vertelt tijdens de uitzending over de consolidatie van de commandantswoning.

Ooggetuige

Andere gasten zijn ooggetuige Herman Braaf uit Israël en de directeur van het Herinneringscentrum, Dirk Mulder. Herman Braaf was 9 jaar toen de oorlog uitbrak. Hij woonde destijds in Hoogeveen. Hij maakte de zwarte nacht in oktober 1942 mee, waarin veel Drentse Joden werden weggevoerd. Herman Braaf en zijn ouders overleefden de oorlog in de onderduik. Dirk Mulder spreekt over het feit dat het precies 75 jaar geleden is dat Joodse dwangarbeiders uit de werkkampen naar Westerbork werden gebracht. Tot slot laat conservator Guido Abuys zien en horen wat er nog over is van de noordelijke werkkampen en hij neemt een voorwerp uit die tijd onder de loep.

Prins Claus Conservatorium

De muziek wordt verzorgd door het duo Francisco Deheza Macua (viool) en Marc Martí Gasol (cello), beiden studenten van het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Na afloop van het live-programma is er nog een optreden van verhalenverteller Eric Borrias.

Auteur

Albert-Jan Garama