Zwemschool Rob Sports

Assen

Zwemschool Rob Sports in Assen bestond begin deze maand (2 september) 25 jaar. Inmiddels zijn er meer dan 20.000 zwemdiploma's uitgedeeld en zwemmen er wekelijks vele kinderen en volwassenen in het extra verwarmde water.

ASSEN – ,,Ik ben hier 2 september 1992 begonnen, de naam Rob Sports bestond al langer”, vertelt eigenaar Rob Baar. ,,Ik ben begonnen met judolessen en daarna bij een zwemschool in Friesland zwemles gaan geven, het eerste particuliere zwembad in Drachten. Mijn toenmalige werkgever is in Drachten begonnen met een zwemschool waarbij ik vanaf het eerste uur betrokken ben geweest. Daarna werden zwemscholen in Heerenveen en Leeuwarden geopend. Op het moment dat hij in Groningen een nieuwe school opende, ben ik in Assen voor mijzelf een zwemschool begonnen.” ,,Dit gebouw was eerst een kleuterschool, maar die was al een tijd dicht. De gemeente wees me op dit pand. Ik heb in één van de lokalen een judomat gemaakt en in de andere het zwembad. In drie maanden tijd hebben we het omgebouwd en in de afgelopen 25 jaar hebben we het steeds uitgebreid en verbetert. Toen we klaar waren met de verbouwing zaten de groepen al vol”, herinnert Rob zich. ,,We waren toen s’middags met de verbouwing bezig en ’s avonds met de administratie.” Naast zwemlessen aan kinderen voor het zwem ABC biedt Rob Sports nog veel meer aan. ,,We hebben een programma van zwangerschapszwemmen, voor ouderen en therapeutisch zwemmen. We hebben babyzwemmen, peuterzwemmen maar ook aquafit, waarvan de helft uit conditietraining bestaat en de andere helft uit aquaoefeningen in het zwembad. Natuurlijk is er ook vrij zwemmen. Het pand wordt wekelijks verhuurd aan aikido Amida, de Molukse dansgroep en aan MEA fysio." ,,In 25 jaar is er heel wat veranderd. Eerst werd nog het oude A en B diploma gehaald. In oktober 1998 is dit veranderd en is het zwem ABC er gekomen. In januari 2018 komen er weer nieuwe eisen, waar wij rechtstreeks bij betrokken zijn. Wij zijn één van de twintig zwembaden die al volgens de nieuwe eisen draaien en onze bevindingen daarover door kunnen geven. Er vindt nog evaluatie plaats en als alles doorgaat gaan straks alle Nederlandse zwembaden volgens deze methode werken. Daar ben ik trots op.” Het houdt onder meer nieuwe licenties voor opleidende instanties en een nieuwe certificering voor examinatoren en rapporteurs in. Zo’n 15 jaar geleden heeft Rob samen met de vader van één van de leerlingen een interactief leerling volgsysteem gemaakt om de vorderingen van de leerlingen bij te houden, die nu door veel zwembaden gebruikt wordt. Hierdoor kan gekeken worden of een kindje extra les nodig heeft of als het nodig is een enkele les 1 op 1. Ook was Rob snel met automatiseren en ouders kunnen de kinderen bijvoorbeeld via de app aan- en afmelden voor een zwemles. De kleinere groepen die uit circa acht kinderen bestaan krijgen één keer in de week les, de grote groepen van dertien twee keer per week. Het afzwemmen gebeurd in het Molenduinbad in Norg. Rob heeft via het CIOS in Heerenveen de opleiding voor Assistent Judoleraar gedaan en later de bondsopleiding Judoleraar B via de Judo Bond Nederland. Via de KNZB is de opleiding voor zwemonderwijzer gevolgd. Daarnaast zijn cursussen gedaan voor Middle-Management en specifieke opleidingen op het gebied van leren zwemmen voor mensen met een lichamelijke handicap, en het vakdiploma Saunabedrijf. In totaal zijn er drie fysiotherapeuten, zes leerkrachten, twee administratieve krachten, vier assistenten en meerdere vrijwilligers voor de zwemexamens bij het geheel betrokken. Rob is er trots op als hij terugkijkt hoe hij begonnen is en wat er nu staat. ,,De 25 jaar zijn omgevlogen.” Cindy Houwen. Eigen foto.

Auteur

Albert-Jan Garama